Israelul își intensifică operațiunile în Liban. Iranul lansează rachete hipersonice și avertizează SUA

Israel Liban steag

SURSA FOTO: Dreamstime

Armata israeliană a desfășurat noi unități de infanterie și blindate în sudul Libanului, în timp ce Hezbollah susține că a respins trupele israeliene. În paralel, Iranul a lansat un atac masiv cu rachete hipersonice și a avertizat Statele Unite să nu intervină în sprijinul Israelului, intensificând tensiunile din Orientul Mijlociu și ridicând temeri privind o extindere a conflictului.

Israelul demarează noi operațiuni militare, iar Iranul răspunde

Armata israeliană anunţă miercuri că desfăşoară unităţi regulate de blindate în sudul Libanului şi ordonă evacuarea mai multor sate situate în zona de război, relatează AFP.

Conflictul dintre Israel și gruparea libaneză Hezbollah a escaladat dramatic în sudul Libanului, miercuri, când armata israeliană a desfășurat noi unități de infanterie și blindate în zonă, în timp ce Iranul a lansat un atac masiv cu rachete hipersonice și a emis avertismente severe Statelor Unite. Situația tensionată amenință să implice forțe externe și să extindă conflictul în întreaga regiune.

Israelul, desfășurare importantă de forțe în Liban

Armata israeliană a anunțat desfășurarea de unități suplimentare, inclusiv trupe din Brigada Golani, Brigada 188 blindată și Brigada 6 de infanterie, în sudul Libanului, ca răspuns la activitățile militare tot mai intense ale Hezbollah. Aceste trupe sunt implicate în raiduri „limitate și localizate”, vizând infrastructuri militare și ținte teroriste ale Hezbollah, conform unui comunicat emis pe platforma Telegram și citat de publicația Le Monde.

Armata israeliană a emis, de asemenea, o serie de avertismente către populația civilă din sudul Libanului, ordonând evacuarea imediată a peste 20 de sate din zona de conflict. Printre localitățile vizate se numără Al-Bayada, Burj Rahal, Al-Abbasiya, Srifa și Burj Al-Shamali. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, a declarat că civilii care se află în apropierea membrilor Hezbollah sau a infrastructurii militare riscă să fie considerați ținte.

„Activităţile Hezbollah obligă Tsahalul să acţioneze cu forţă împotriva lui. Tsahalul nu intenţionează să vă facă rău, iar de aceea, pentru securitatea voastră, trebuie să vă evacuaţi imediat casele şi să vă îndreptaţi către nordul râului Awali. Salvează-ţi viaţa”, le cere libanezilor un purtător de cuvânt al armatei israeliene Avichay Adraee.

„Oricine se află în apropiere unor membri, instalaţii şi mijloace de luptă ale Hezbollah îşi pune viaţa în pericol. Orice casă folosită de către Hezbollah în nevoile lui militare va fi luată drept ţintă”, a atenționat Adraee.

„Evacuaţi-vă imediat casele. Atenţie, vă este interzis să vă îndreptaţi către sud”, avertizează el. În plus, el a subliniat că oricine se apropie de sudul regiunii se expune unor riscuri mortale.

Israel lansează operațiuni terestre împotriva Hezbollah

Aceste operațiuni vin după ce Hezbollah a afirmat că a reușit să respingă trupe israeliene în sudul Libanului, provocând o reacție rapidă din partea armatei israeliene. În noaptea de luni spre marți, Israelul a început operațiuni terestre „limitate și localizate”, având ca scop distrugerea capacităților militare ale Hezbollah. Acțiunile militare ale Israelului din Liban reprezintă o încercare de a reduce influența și puterea militară a grupării susținute de Iran, care a jucat un rol semnificativ în destabilizarea regiunii.

Iranul lansează atacuri și avertizează Statele Unite

Iranul avertizează dur SUA împotriva oricărei intervenţii în favoarea Israelului, la o zi după un atac iranian cu rachete împotriva israelienilor, ca represalii faţă de asasinarea unor lideri ai mişcărilor islamiste palestiniană Hamas şi libaneză Hezbollah, informează AFP.

Într-o escaladare dramatică a conflictului, Iranul a lansat marți un atac cu rachete balistice hipersonice de tip Fattah împotriva Israelului, ca represalii pentru asasinarea unor lideri ai mișcărilor islamiste Hamas și Hezbollah. Pentru atac Teheranul a lansat 200 de rachete marţi seara.

Potrivit presei iraniene, acest atac a marcat prima utilizare a rachetelor Fattah, care au o rază de acțiune de peste 1.400 de kilometri și pot atinge viteze de Mach 13 până la Mach 15 (aproximativ 16.000 – 18.500 kilometri pe oră). Teheranul susține că aceste rachete pot evita orice sistem antirachetă, făcându-le extrem de greu de interceptat.

Acest tip de rachetă balistică – Fattah (”Învingătorul”) este cel mai recent în arsenalul iranian, poate parcurge peste 1.400 de kilometri, poate atinge o viteză de Mach 13-Mach 15 (între 16.000 şi 18.5000 de kilometri pe oră) şi poate evita ”toate sistemele antirachetă”, potrivit regimului şiit.

Rachetele hipersonice utilizate de Iran reprezintă o dezvoltare îngrijorătoare, deoarece pot fi dotate cu focoase nucleare și au capacitatea de a provoca daune semnificative. În trecut, Iranul a folosit rachete balistice de tip Kheibar Shekan și Ghadr-110, însă Fattah reprezintă o amenințare de ordin superior datorită vitezei și manevrabilității sale.

După lansarea atacului, ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a emis un avertisment clar către Statele Unite, cerându-le să nu intervină în conflictul dintre Israel și Hezbollah.

„Am avertizat forțele americane să se retragă din această afacere și să nu intervină, altfel ele vor avea de înfruntat un răspuns dur din partea noastră”, a declarat Araghchi la televiziunea de stat.

Ministrul iranian a subliniat că înainte de atacul cu rachete, nu a existat niciun schimb de mesaje între Teheran și Washington, însă a precizat că ulterior au avut loc comunicări diplomatice.

Conflictul riscă să cuprindă întreaga regiune

Această intensificare a conflictului între Israel, Hezbollah și Iran ridică îngrijorări majore privind o posibilă escaladare a conflictului în Orientul Mijlociu. Israelul și Hezbollah se află într-un conflict deschis de mai mulți ani, dar implicarea directă a Iranului cu atacuri balistice și avertismentele severe emise către Statele Unite aduc riscul extinderii conflictului dincolo de granițele Libanului și Israelului.

Statele Unite, aliat cheie al Israelului, ar putea fi forțate să ia o decizie dificilă în privința susținerii sale militare. În timp ce Israelul se află sub presiune militară crescândă din partea Hezbollah, intervenția SUA ar putea declanșa o reacție dură din partea Iranului, cu implicații pentru întreaga regiune.

În concluzie, situația din Orientul Mijlociu rămâne extrem de volatilă, cu Israelul și Hezbollah blocate într-un conflict direct, iar Iranul având un rol din ce în ce mai activ în susținerea grupării libaneze. Acțiunile militare de ambele părți și riscul implicării forțelor externe transformă acest conflict într-o amenințare majoră pentru stabilitatea regională și globală.