Israelul poate fi distrus printr-o singură operațiune, afirmă șeful GRI din Iran

El a explicat cum ‘regimul sonist’ s-ar confrunta cu o dezintegrare în materie de securitate, dar și de ordin politic și social. Ulterior, el a pretins că Israelul și-a văzut atacate interesele maritime, confruntându-se cu o slăbire a sistemului informatic și a celui de securitate, inclusiv cu o serie de misterioase explozii și cu o rachetă care a survolat Dimona (oraș israelian de la vestul Mării Moarte, n. red.), scrie jpost.com

Salami a enumerat un șir de incidente din ultimele luni, părând să își asume o anume răspundere. El a spus că misterioasa explozie din Israel, semnalată, pare-se, la o fabrică de rachete pe data de 20 aprilie, a fost atât de masivă, încât ”s-a asemănat cu o explozie nucleară”.

Este vorba despre un efect de domino

Este vorba despre un efect de domino, care a inclus atacuri informatice împotriva Israelului, “soldate cu moartea unor agenți Mossad din nordul Irakului” și care au pus în pericol un combinat chimic din Haifa și Aeroportul Ben-Gurion. Interviul a apărut, joi, pe prima pagină a celor mai importante ziare iraniene.

Lunga listă de incidente oferită de Salami dă de înțeles că el dorește ca Iranul să fie considerat întrucâtva răspunzător de toate acestea. El a invocat lista, precum și o serie de atacuri informatice asupra a 80 de companii. Salami a mai spus că 90% din comerțul Israelului este maritim și că Israelul este vulnerabil pe mare. El a arătat că țara este relativ îngustă și nu beneficiază de o strategie în adâncime.

Acest interviu extraordinar nu este prima ocazie în care Iranul s-a lăudat cu atacurile sale împotriva Israelului. Teheranului îi place să arate că ripostează împotriva statului evreu, chiar dacă nu există probe din care să reiasă că asemenea evenimente s-au întâmplat aievea. Cele mai multe dintre aceste ‘atacuri’ relatate în presa iraniană s-au dovedit niște accidente sau chiar totale invenții.

Dar lucrurile nu stau așa întotdeauna. O serie de vase israeliene au fost atacate în Golful Oman. Printre asemenea incidente se numără și cel din februarie, când a fost atacat vasul MV Helios Ray. Un alt vas, Hyperion Ray, ar fi fost atacat în luna aprilie. Asta s-a întâmplat după ce ziarul The Wall Street Journal a pretins că Israelul a atacat zeci de vase iraniene.

Principalul mesaj al lui Salami este acela că Israelul se confruntă cu un lung declin și că ‘regimul sionist’ se năruie din interior. El mai spune că Statele Unite părăsesc treptat regiunea. Mesajul este acela că ‘buba de securitate’ a Israelului a fost spartă.

Iranul se confruntă cu un nou fenomen politic

El a spus că Iranul “se confruntă cu un nou fenomen politic“, el vorbind despre “un treptat declin politic al marilor puteri din afara și din interiorul regiunii”. Comandantul GRI a continuat : “Înțelegerile dintre puteri se rup, legăturile pe care le-am văzut pe frontul acestei coaliții a demonilor și a aroganților lumii se rup și ele“. Asta înseamnă că el se referă la SUA, care, în opinia Iranului, este o putere ‘arogantă’. El îi acuză pe dușmani că vor să schimbe Islamul, prin asta făcând aluzie la statele din Golful Persic.

“Statele Unite nu le pot ajuta”, a mai spus el. “Astăzi, Statele Unite nu pot face nimic ca să salveze Arabia Saudită în fața unei evidente înfrângeri, iar Statele Unite nu au putut să intervină, direct sau indirect, nici în trecut, aflându-se și ele în fața unor totale schimbări”.

Salami a mai spus că Riyadh-ul nu-i poate înfrânge pe “mujahedinii (jihadiștii) yemeniți”, el făcând aluzie la militanți ai triburilor houthi. Arabia Saudită și Iranul au avut o serie de convorbiri în Irak, menite să faciliteze un eventual acord. Mesajul lui Salami este acela că Statele Unite părăsesc regiunea, iar Iranul este în avantaj.

Șeful GRI a vorbit despre puterea iraniană care își face loc în regiune. Întrucât Statele Unite sunt „slăbite” și „le lipsește influența”, Iranul joacă acum un anume rol în Liban, Siria, Irak, Yemen și Afganistan.

„Constatăm că nobila unitate a  Rezistenței Islamice se realizează, iar regiunea devine astfel una în care prezența securității SUA este complet slăbită, demonstrând că forțele străine nu pot fi implantate în această regiune”.

În ultimul timp, Jihadul Palestinian Islamic și Hamas au amenințat și ele Israelul. Forțele Quds sunt conduse acum de Email Ghaani, un expert din Afganistan. El a avut probleme cu menținerea sub control a grupărilor proiraniene din Irak și Siria.

În cele din urmă, Salami a revenit la Israel. Șeful GRI a spus că Israelul e în decădere și își ascunde slăbiciunile din interior. “Timp de un an și jumătate, israelienii au încercat să demonstreze că sunt o autoritate, încercând totodată să-și lărgească raza răului pe care îl propagă, deși au suferit mari pagube”.

Israelul a fost lovit din plin pe mare

El a pretins că Israelul a fost lovit din plin pe mare. „Comerțul maritim al Israelului e foarte ușor de perturbat”, a spus el, după care a pomenit explozia de la „o fabrică israeliană de motoare pentru sateliți. Apoi, a explodat și o mare rafinărie din Haifa… 80 de companii au fost afectate, iar spionii lor au fost omorâți în Erbil, o localitate din Irak”. Mai apoi, el s-a referit la racheta de tip S-200 din Siria. „Racheta a căzut undeva lângă Dimona. Ar fi putut să distrugă orașul. Orice acțiune tactică poate însemna pentru ei o mare înfrângere. Poți distruge Israelul printr-o singură operațiune”.

După care, Salami a avertizat Israelul, sfătuindu-l să fie atent. „Au înțeles corect puterea dronelor noastre… Asemenea progrese moderne au loc în toate domeniile. Puterea dronelor noastre este una modernă, care face concurență puterii tuturor dronelor din lume. Cea mai importantă calitate a dronelor noastre este precizia, raza de acțiune. Precizia este atît de mare, încît poate viza cele mai minuscule obiective”. Iranul dispune de multe drone, unele având o rază care depășește 1000 km. În ultima vreme, îngrijorarea a fost stârnită de o dronă pe care Iranul a lansat-o din Yemen ca să atace Israelul.

Este evident că Iranul crede că Israelul trece acum printr-un declin economic, pierzându-și „coeziunea socială”, după cum afirmă Salami. Se poate ca el să fi înțeles prin asta alegerile israeliene. „Au organizat patru rânduri de alegeri ca să desemneze un premier, dar n-au fost în stare s-o facă și, probabil, vor avea un al cincilea rând de alegeri”.

El spune că sistemul sionist s-a prăbușit. „Au suferit răni grave. Acum o lună sau două, au ieșit la iveală toate rănile regimului sionist”. El a sfătuit Israelul să-și controleze comportamentul în funcție de realitate. Cel mai mare defect al sistemelor politice iraționale și malefice, precum cele din Statele Unite și Israel, este acela că nu pot face o evaluare realistă și exactă a mediului și a regiunii de manevră”.

A fost unul dintre cele mai detaliate și mai la obiect interviuri pe care Salami le-a acordat în ultimii ani, el făcând o estimare a vulnerabilității israelienilor și a slăbiciunii manifestate și de alți aliați și parteneri ai Statelor Unite din regiune.

Sursă foto: Dreamstime