Proiectul în cauză a creat la acea vreme o răceală a relațiilor dintre guvernul israelian condus de Benjamin Netanyahu și administrația prezidențială a președintelui american Barack Obama. Vicepreședinte la acea vreme, Joe Biden s-a opus, de asemenea, vehement realizării acestui proiect ce implică practic „colonizarea” Ierusalimului de Est.
Israelul a aprobat construirea a aproape 100 de noi locuinţe într-un cartier al coloniştilor evrei în Ierusalimul de Est, un proiect care fusese suspendat în 2010, întrucât Joe Biden, pe atunci vicepreşedinte american, se opusese acestuia, a indicat joi o organizaţie neguvernamentală israeliană, citată de AFP, conform Agerpres.
Comitetul de planificare al primăriei israeliene din Ierusalim a aprobat marţi construirea a 96 de locuinţe în Ramat Shlomo, a indicat organizaţia care militează împotriva colonizării „Peace Now”.
Israelul şi-a anunţat în martie 2010 intenţia de a construi 1.600 de locuinţe în acest cartier situat în partea palestiniană a Ierusalimului, ocupată şi anexată de Israel.
Joe Biden, împotriva acestui proiect
Acest anunţ fusese făcut în timpul unei vizite în Israel a lui Joe Biden, care a reacţionat vehement împotriva acestui proiect, pus de atunci în aşteptare.
Acest episod a instalat o răceală timp de mai multe luni între guvernul premierului Benjamin Netanyahu şi administraţia preşedintelui american Barack Obama.
Radioul public israelian a indicat joi, citând surse municipale, că decizia respectivă nu are nicio legătură cu victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale americane.
Dar cotidianul de stânga Haaretz vede în aceasta o intenţie de a accelera colonizarea în timp ce preşedintele la final de mandat Donald Trump, un susţinător ferm al Israelului, se află încă la Casa Albă.
„Când administraţia se va schimba la Washington, primăria (Ierusalimul) şi Autoritatea funciară se aşteaptă la o îngheţare a colonizării”, comentează ziarul.
Colonizarea israeliană în teritoriile palestiniene a cunoscut o expansiune puternică în ultimii ani sub impulsul premierului Benjamin Netanyahu şi de la sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, notează AFP.
Peste 600.000 de israelieni trăiesc în colonii considerate ilegale de dreptul internaţional în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est. Trei milioane de palestinieni trăiesc în aceste teritorii ocupate de Israel din 1967.
„Aprobarea construirii de locuinţe în locul respectiv, chiar înainte de preluarea funcţiei de către Biden este în acelaşi timp contrară intereselor Israelului şi o provocare imprudentă faţă de Biden”, afirmă Brian Reeves, purtător de cuvânt al „Peace Now”.
Organizaţia a indicat la jumătatea lunii octombrie că 2020 a fost un an record pentru coloniile israeliene în Cisiordania ocupată, cu peste 12.000 de locuinţe noi în aceste aşezări considerate ilegale în baza dreptului internaţional.