Turcia este gata să invadeze Siria
Turcia este gata să intervină dacă Siria se destramă după căderea regimului politic al lui Bashar al-Assad, a spus președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
Israelul, pe de altă parte, este îngrijorat de planurile Turciei în regiune și se pregătește chiar pentru posibilitatea unui conflict militar. Turcia nu va accepta sub nicio formă destrămarea Siriei sau afectarea unității țării și, dacă vor apărea riscuri în acest sens, vor lua măsuri rapide.
Turcia sprijină o grupare rebelă numită Hayat Tahrir al-Sham, care controlează acum Siria, ceea ce îi permite să aibă influență asupra noilor lideri ai țării. În același timp, Turcia consideră de multă vreme că forțele kurde din Siria reprezintă o amenințare.
Zona kurdă din Siria este sub controlul Forțelor Democratice Siriene (SDF), care includ și unitățile YPG. Turcia consideră YPG o organizație teroristă și susține că aceasta este legată de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup care luptă împotriva forțelor turce.
Cei care aleg violența și teroarea vor fi eliminați
Cei care aleg violența și teroarea vor fi eliminați. Nimeni nu va putea împiedica acest lucru. Ministrul de Externe al Turciei, Hakan Fidan,crede că este inevitabil ca YPG să fie eliminată din Siria și că Turcia nu va permite grupului să rămână în această țară. Turcia a mai intervenit militar în Siria în trecut, în timpul războiului civil care a început în anul 2011.
Nu doar Turcia este preocupată de situația din Siria. După căderea lui Assad, Israelul a efectuat numeroase atacuri aeriene asupra unor ținte din Siria și a preluat controlul unei zone tampon stabilite în urma unui acord de încetare a focului din 1974. Totuși, Israelul a fost criticat pentru că ar încălca acest acord și pentru că ar încerca să își extindă controlul asupra regiunii de graniță.
Israelul riscă un nou război cu Turcia
Un raport întocmit de Comitetul Nagel, creat de Guvernul de la Ierusalim, avertizează că există un risc tot mai mare ca Israelul să ajungă în conflict direct cu Turcia. Documentul explică faptul că Turcia vrea să-și recâștige influența pe care o avea în perioada Imperiului Otoman, ceea ce ar putea deveni o amenințare chiar mai mare decât Iranul.
Raportul susține că situația din Siria ar putea deveni mai periculoasă deoarece forțele susținute de Turcia ar putea destabiliza regiunea în numele Ankarei. Pentru a răspunde acestor riscuri, raportul recomandă mai multe măsuri pentru întărirea securității Israelului:
- Achiziții militare avansate, inclusiv avioane F-15, drone, sateliți și avioane pentru realimentare, pentru a putea ataca ținte la distanțe mari.
- Apărare aeriană mai solidă, prin utilizarea sistemelor Iron Dome, David’s Sling, Arrow și noul sistem Iron Beam.
- De asemenea, raportul sugerează ca Israelul să folosească 70% din bugetul său pentru Apărare pentru a cumpăra echipamente necesare operațiunilor ofensive. Pentru 2025, se propune o creștere a bugetului Apărării cu 2,5 miliarde de dolari.
- În privința granițelor, raportul recomandă construirea unei bariere fortificate în Valea Iordanului, chiar dacă acest lucru ar putea cauza tensiuni diplomatice cu Iordania.
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a spus că aceste schimbări sunt necesare din cauza situației tot mai instabile din Orientul Mijlociu. Raportul reprezintă o strategie esențială pentru viitorul Israelului.
Turcia vrea să se reîntoarcă la Imperiul Otoman?
Raportul amintește și de acțiunile președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a început să arate un interes tot mai mare pentru simbolurile și politica Imperiului Otoman. De exemplu, în vara anului 2023, oficialul turc a organizat ceremonii de Anul Nou Islamic folosind simboluri otomane. El a mai transformat Haghia Sophia și Biserica Chora, monumente istorice bizantine, în moschei.
Acesta a fost criticat pentru legăturile sale cu Hamas. El a găzduit lideri ai acestei organizații, a permis tratamentul luptătorilor Hamas în spitalele din Turcia și i-a numit „luptători pentru libertate” după atacuri violente care au ucis 1.200 de israelieni, majoritatea civili. După prăbușirea regimului Assad din Siria, el a fost considerat unul dintre cei care ar putea câștiga influență în această țară, iar interesul său pentru Siria a devenit tot mai evident.