„Dacă SUA ne-ar ataca, Israelul ar mai avea de trăit doar jumătate de oră”, a spus Mojtaba Zolnour, președintele Comisiei parlamentare pentru politică externă și securitate, citat de Times of Israel.
Criza pe termen lung care caracterizează de 40 de ani relaţiile dintre Statele Unite şi Iran cunoaşte de aproximativ două luni o recrudescenţă ameninţând cu atât mai mult supravieţuirea acordului nuclear internaţional din care SUA s-au retras în 2018.
Iranul a depăşit limita stocului de uraniu îmbogăţit convenită prin acordul din 2015 cu puterile internaţionale, a anunţat astăzi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.
Îmbogăţirea uraniului până la concentraţia de 3,6% material fisionabil este primul pas într-un proces care ar putea permite Iranului să dispună de suficient uraniu de înaltă concentraţie pentru producţia de arme atomice.
Tensiunile s-au acutizat la 13 iunie după ce în golful Oman au fost atacate două petroliere la bordul cărora au izbucnit incendii şi s-au produs explozii. Washingtonul a atribuit Iranului responsabilitatea pentru incident, dar Teheranul a respins acuzaţiile.
La 20 iunie, forţele iraniene au doborât o dronă militară americană RQ-4, după care, potrivit declaraţiilor lui Donald Trump, Statele Unite au pregătit o operaţiune militară care prevedea lovituri punctuale asupra a trei obiective de pe teritoriul Iranului.
Conform afirmaţiilor liderului american, cu 10 minute înainte de începerea acestei operaţiuni, el a dat ordin pentru anularea acesteia, apreciind că este disproporţionată faţă de acţiunile Teheranului.