Mesajul a fost clar: Israelul nu va mai fi unicul bastion împotriva regimului terorist al Republicii Islamice, iar Occidentul trebui să potolească mullahii. Israelul este mai puternic atunci când lucrează împreună cu aliații săi. Naftali Bennett speră la o mai bună coordonare cu SUA împotriva Teheranului. Va fi suficient sau va trebui Israelul să lupte singur, se întreabă Jerusalem Post.
Această nouă politică a fost pusă la încercare pentru prima dată după ce o navă deținută de japonezi și administrată de Israel a fost bombardată, iar căpitanul său român și un paznic britanic au fost uciși. Câteva zile mai târziu, forțele iraniene au atacat o altă navă maritimă în Golf.
După ce discuțiile nucleare cu Teheranul au luat o pauză de două luni și cu noul președinte iranian Ebrahim Raisi care a intrat în funcție, lucrurile s-au schimbat. Raisi este un adversar al acordului nuclear- JCPOA. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a spus că Occidentul nu este demn de încredere, semn că revenirea la negocierile indirecte cu SUA nu mai e sigură. Unii din Departamentul de Stat, precum trimisul special al SUA pentru Iran, Rob Malley, speră că se va continua angajamentul cu Republica Islamică. Dar mulți oficiali de la Washington înțeleg că vor trebui să învețe cum să trăiască fără ca amenințarea nucleară a Iranului să revină.
SUA și Israelul se pregătesc deja pentru acest scenariu, unul periculos în contextul ritmului îmbogățirii cu uraniu a Iranului.
În timp ce Iranul tărăgănează discuțiile nucleare, Gărzile Revoluționare Islamice din Iran continuă să acționeze, așa cum au arătat atacurile maritime recente. Și au dat Israelului posibilitatea de a împinge lumea să răspundă la agresiunea iraniană.
Faptul că Ayatollahul Khamenei l-a ales pe Raisi drept candidat preferat la președinție arată că iranienii vor adopta o atitudine mai dură, iar asta va juca în modul în care Israelul evaluează situația din Iran, notează Jerusalem POST. Ziarul amintește și că Israelul a criticat UE, pentru că l-a trimis pe Enrique Mora, coordonatorul UE în discuțiile nucleare cu Iranul la inaugurarea lui Raisi, la doar câteva zile după ce IRGC a ucis un cetățean al unui stat membru al UE – România.
Rămâne de văzut dacă SUA mai sunt dispuse să se întoarcă la negocierile privind JCPOA, ceea ce ar însemna ridicarea sancțiunilor asupra Iranului și nicio limitare la nimic altceva decât programul său nuclear, subliniază JP.