Autoritățile din Israel s-au reunit pentru a discuta o posibilă administrare unei a patra doze de vaccin anti-COVID. Pentru a putea vedea dacă această doză crește nivelul anticorpilor, se va efectua un studiu pe un număr de 100 de persoane, angajați ai Sheba Medical Center, cel mai mare spital din Israel.
Cel mai mare spital din Israel, Sheba Medical Center, a anunțat că va realiza teste pentru a măsura eficiența unei a patra doze de vaccin anti-COVID, în contextul în care autoritățile israeliene iau în considerare lansarea unei campanii de vaccinare cu o altă doză de vaccin.
Teste vor fi realizate pe un număr de 100 de persoane, personal medical al centrului, care vor fi monitorizate pentru a vedea dacă cea de-a patra doză de vaccin crește nivelul anticorpilor, spune un purtător de cuvânt al spitalului, adăugând că majoritatea participanților au mai participat la astfel de experimente realizate de Sheba Medical Center.
Amintim că în cursul acestei săptămâni, autoritățile din Israel s-au reunit pentru a discuta despre administrarea celei de-a patra doze de vaccin, lucru ce s-ar putea întâmpla în ianuarie 2022. Israelul, țara cu 9,3 milioane de locuitori, a vaccinat deja, cu cea de-a treia doză, peste 4,1 milioane de oameni.
Mulți israelieni au decis să nu se mai vaccineze
Ziarul local Haaretz notează că peste un milion de persoane au refuzat să se vaccineze cu cea de-a treia doză, considerând că primele două sunt suficiente. Cu toate acestea, guvernul israelian este îngrijorat de decizia oamenilor, insistând asupra vaccinării cu schema completă pentru a evita răspândirea coronavirusului.
Vaccinul Pfizer, eficient împotriva tulpinii Omicron
Recent, cercetătorii medicali din Israel au informat că serul injectabil anti-Covid-19 dezvoltat de Pfizer-BioNTech este eficient împotriva noii tulpini Omicron. Conform analizelor din laborator, trei doze de vaccin oferă protecție imunitară împotriva noii tulpini sud-africană.
Sâmbătă, cercetătorii israelieni au trasnsmis că schema de vaccinare din trei doze de ser anti-Covid-19 Pfizer-BioNTech oferă protecție imunitară împotriva Omicron, informează Reuters.
Descoperirea recentă a experților medicali israelieni este similară cu rezultatele obținute de companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech. Informațiile înregistrate susțin ipoteza că doza de supra-rapel („booster”) a vaccinului ar putea avea un puternic impact imunitar împotriva Omicron. Cercetarea de laborator a fost realizată de Sheba Medical Center şi Laboratorul Central de Virusologie din cadrul Ministerului Sănătăţii din Israel.
În timpul investigației medicale au fost comparate probe sangvine prelevate de la 20 de oameni vaccinți cu două doze cu cele recoltate de la alte 20 de persoane vaccinate cu doze „booster”. Rezultatele studiului medical au demonstrat că doza „booster” crește protecția împotriva Omicron de „câteva sute de ori”.
„Oamenii care au primit a doua doză de vaccin în urmă cu 5-6 luni nu au nicio capacitate de neutralizare împotriva Omicron. Deşi ei au o anumită capacitate de neutralizare împotriva variantei Delta. Vestea cea bună este că doza ‘booster’ creşte această protecţie împotriva Omicron de câteva sute de ori.
Este vorba despre o protecţie importantă furnizată de doza ‘booster’. Ea este totuşi mai mică decât capacitatea de neutralizare împotriva variantei Delta, de aproximativ patru ori mai mică”, a explicat Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de Boli Infecţioase al Sheba Medical Center.