Luni, 24 iulie, conducerea PNL a avut o ședință cu reprezentanții liberali din Guvern. În urma ședinței, purtătorul de cuvânt al liberalilor a susținut o declarație de presă în care a precizat că ar fi mai bine ca „isteria” legată de creșterea taxelor și impozitelor să ia final, cu scopul de a nu-i speria pe cetățeni sau zona economică.

”Ar fi foarte bine să facem deosebire între speculaţiile, zvonurile, poate chiar propunerile care au existat la nivel public în ultimele două, trei săptămâni şi deciziile care vor urma. Cel puţin pentru a nu speria cetăţenii sau zona economică, ar fi bine să punem capăt acestei spirale, acestei isterii în legătură că măriri de taxe, de impozite în viitorul apropiat şi să ne gândim că toate aceste lucruri vor fi decizii ale coaliţiei, ale Guvernului, probabil în şedinţele următoare”, a spus Ionuţ Stroe.

Bugetul poate fi redimensionat pentru anumite instituții

Purtătorul de cuvânt al PNL a subliniat că, în ceea ce privește cheltuielile bugetare, ar prefera să aștepte o analiză completă a alocărilor actuale către instituțiile statului înainte de a propune public soluții. El a precizat că această analiză include atât aparatul central, cât și instituțiile aflate sub jurisdicția Parlamentului.

”Sunt instituţii care îşi pot redimensiona bugetul, nu aş avansa sau nu am avansa noi public aceste măsuri înainte de a le discuta în coaliţie şi doar am prefera să venim cu acest mesaj adresat coaliţiei, pentru oferirea acestui exemplu extrem de necesar oamenilor şi companiilor, înainte de a le cere lor să primească un nou regim fiscal”, a completat Stroe.

Nu există o decizie cu privire la majorarea de taxe și impozite

Ionuț Stroe a mai spus că momentan nu poate confirma nicio ideea vehiculată în spațiul public referitoare la majorarea de taxe și impozite, cum nu le poate confirma nici pe cele cu privire la eliminarea anumitor facilități pentru anumiți români.

”Probabil că Guvernul în scurt timp va decide şi le va promova”, a arătat el.

Nu în ultimul rând, liberalul a mai fost întrebat și cu privire la tăierea fondurilor pentru benzina și motorina mașinilor ce țin de instituțiile publice.

”Evident, orice fel de categorie de cheltuieli neesenţială în acest moment şi de care evident ne putem lipsi este binevenită. Vă pot confirma faptul că una dintre surse poate să fie această economie care se face de exemplu în zona carburanților, în zona cheltuielilor cu bunuri şi servicii, în zona cheltuielilor de funcționare, nenecesare instituțiilor”, a mai spus el.

Acesta a mai spus că orice categorie de cheltuieli care nu intră la categoria urgente poate fi luată în considerare.

”Lucrul la care ţinem, apropo de bugete, sunt cele legate de investiţii, de fondurile europene (..) acestea sunnt categorii de cheltuieli de care nimeni nu cred că vrea să se atingă. În rest, orice fel de cheltuială poate fi luată în considerare”. a mai afirmat el.

Încadrarea în ținta de deficit, o obligație a României

Purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe, a mai spus că încadrarea în ținta de deficit de 4,4% reprezintă o obligație a României.

„Încadrarea în ținta de deficit în anul acesta este o obligație. De altfel este un angajament pe care statul român l-a luat în raport cu accesarea fondurilor europene și a PNRR-ului”, a spus luni Ionuț Stroe.

De asemenea, el spune că nu crede că această țintă de deficit s-ar putea renegocia cu CE.

„Nu cred că e posibil ca în acest moment vreun stat din UE să poată să își renegocieze, dar dacă există disponibilitate din partea Comisiei Europene, de ce nu. Pentru noi ar fi un lucru în plus. Nu trebuie să pornim de la această premisă când ne gândim să adoptăm aceste măsuri de economisire a banului public. Noi trebuie să facem toate calculele raportându-ne la cifra actuală, 4,4%. De altfel, este în interesul nostru să ne încadrăm în această țintă de deficit bugetar în primul rând pentru a genera echilibru în ceea ce privește cheltuielile și veniturile, iar în al doilea rând, poate cel mai important, e vorba de crearea de spațiu fiscal pentru atragerea cel puțin a următorilor doi ani a 16 miliarde de euro din zona PNRR. Așa că n-aș pleca de la premisa că vom avea o țintă mai mare”, a adăugat Stroe.

Ionuț Stroe a mai spus că „Astăzi, președintele Nicolae Ciucă a solicitat miniștrilor liberali să facă aceste analize și să elimine orice fel de cheltuială neesențială în acest moment”.