Conducerea Petrom invoca o datorie de 426 miliarde de lei, reprezentind contravaloarea petrolului furnizat rafinariei. in consecinta, Schela de Foraj nu va mai livra titei pina la achitatrea facturilor restante. La rindul ei, conducerea societatii Petrolsub sustine ca are de icasat circa 366 miliarde de lei de la Eurohouse 2000 SRL, firma care a comercializat produsele finite rezultate din rafinare. Nu itimplator, Eurohouse 2000 este, acum, actionar la Petrolsub, SRL romineasca detinind, impreuna cu compania Fertinvest Holding Ltd., 43,65 % din actiunile rafinariei.
Eurohouse 2000 face parte din renumitul grup de firme EuroColumna, afacere pusa pe picioare si falimentata de nume sonore cu activitate i serviciile secrete rominesti. Privatizarea rafinariei Petrolsub a fost semnata i 1995 de Emil Dima, presedintele FPS din acea perioada. Eurotrading Chemicals SRL a achizitionat 51,2 % din actiunile rafinariei contra sumei de 15,29 miliarde de lei. Suma a fost platita prin Banca Columna. „Eu am auzit despre vinzare, dupa ce aceasta a fost aprobata la FPS. Mi s-a spus ca este un investitor strategic. Mai mult nu pot sa va spun”, afirma acum Theodor Cladovan, managerul pensionar al societatii, devenit proaspat senator PD. Ulterior, i 1999, Eurotrading Chemicals a transferat catre Eurohouse 2000 si Fertinvest Holding, 43,65 % din actiunile Petrolsub si a pastrat i proprietate numai 7,55%. „in decembrie 1995, Marius L?irlea a venit de la Bucuresti, s-a prezentat drept seful firmelor Eurotrading si ne-a anuntat ca va achizitiona pachetul majoritar de actiuni al rafinariei. Ne-a asigurat ca totul va fi bine, ca vom avea salarii mari si vom avea posibilitatea sa luam credite de la Banca Columna”, declara Gheorghe Smolea, liderul sindicatului Petrolsub. Smolea sustine ca, i numai trei saptamini, au fost anuntati ca rafinaria a trecut i proprietate privata. „Pe cei de la Bucuresti nu i-am mai vazut. L?irlea mai trecea pe aici cu elicopterul, dar foarte rar. Am iteles ca sta undeva, prin Elvetia”, afirma liderul de sindicat.
Afaceri pe banii altora
Actiunile Petrolsub au fost achizitionate de Eurotrading cu banii deponentilor de la Banca Columna. Un sediu al bancii a fost deschis chiar la intrarea i rafinarie. Desi statutul bancii a ramas incert din 1997, actionarii grupului de firme Eurotrading au continuat sa faca afaceri pe banii altora. SNP Petrom a mai avut tentative de a sista furnizarea petrolului catre Petrolsub. Dar conform unor surse din Petrom, presiunile politice au fost prea mari si de fiecare data s-a reluat livrarea de titei, dupa ce actionarul achita o factura cu o valoare nesemnificativa. Rafinaria era prinsa la mijloc, itre Petrom si Eurotrading (ulterior, Eurohouse 2000), care prelua produsele de la Petrolsub si le comercializa i nume propriu, pe baza unui contract de exclusivitate semnat itre rafinarie si grupul Eurotrading. Astfel, grupul de firme Eurotrading a icasat banii din comercializarea produselor petroliere, iar Petrom asteapta sa icaseze 426 de miliarde de la rafinarie, care nu are nici un ban, pentru ca toata productia a fost livrata catre Eurohouse.
Actualul actionar – Eurohouse 2000 icearca sa-i convinga pe reprezentantii Petrom sa accepte actiunile rafinariei Petrolsub, i contul datoriei de 426 de miliarde. O afacere cit se poate de profitabila. Investitia facuta initial i actiuni 4 milioane de dolari – a fost suportata din fondurile acumulate la Banca Columna. Daca luam i calcul numai valoarea petrolului prelucrat de Petrolsub, la cursul actual, este vorba de aproape 16 milioane de dolari. Avind i vedere ca Banca Columna a restituit banii deponentilor dupa 1997, putem afirma ca patronii grupului de firme Eurotrading vor acum sa scoata un profit de 12 milioane de dolari pe afacerile facute cu banii Petrom. Se pare isa ca tranzactia a fost blocata de un control efectuat la sfirsitul anului trecut de inspectorii Directiei de Control Financiar de Bihor. Procesul-verbal al controlului a fost transmis recent la Inspectoratul Judetean de Politie Bihor, ceea ce iseamna ca au fost gasite indiciile savirsirii unor infractiuni.
Banca Columna, la un pas de deces
· Banca Columna se afla de aproape patru ani i proces cu doi creditori ai sai: Fondul Proprietatii de Stat si CEC. Este posibil ca i acest an sa se puna capat drumurilor prin instanta. Leonid Tocaci,
secretarul general al Bancii Columna, mai nutreste speranta ca instanta judecatoreasca va admite planul de reorganizare. L