Istoria și evoluția magazinelor de retail. O poveste de sute de ani

Comerțul cu amănuntul își are originile în cele mai vechi timpuri, în urmă cu 4000 de ani, de pe urma fenicienilor. Adevăratele magazine de retail au luat naștere însă în urmă cu câteva sute de ani. În Europa, dar și în Statele Unite ale Americii au luat ființă primele industrii de retail. Unele dintre acestea au supraviețuit și în zilele noastre. În ciuda instabilității și a crizelor economice, acestea au reușit să rămână în picioare.

La ce ne referim când spunem retail? La cea mai simplă definiție, vânzarea cu amănuntul sau vânzarea de bunuri și servicii diferite către clienți, cu intenția de a face profit. Definiția comerțului cu amănuntul este suficient de extinsă încât include comercianții călători din antichitate până la centrele comerciale, magazinele mari și platformele de comerț electronic.

Librăria bântuită din Statele Unite

Cea mai veche librărie din lume, conform istoricilor, datează din secolul 18, mai exact din 1745. Ne referim la Moravia Book Shop din Pennsylvania, Statele Unite Ale Americii. Totul a început cu mai multe cărți cu texte religioase, dar, în timp, a devenit o adevărată industrie. În spatele acesteia, se regăsește și o legendă spusă din generație în generație de angajații magazinului. Librăria ar fi bântuită de sute de ani de o fantomă care a atras clienții în interior.

Restaurantul austriac vechi de peste o mie de ani

În continuare, ne referim la St. Peter’s Stiftskeller, un restaurant legendar din Austria. Acesta a fost menționat într-un document publicat în anul 803. Nu se știe dacă legenda este adevărată, dar cu siguranță, acesta este cel mai vechi restaurant funcțional din această țară, dar și din lume. Situat în interiorul zidurilor Abatiei Sf. Petru din Salzburg, restaurantul și hanul au găzduit trupe franceze în timpul războaielor napoleoniene și se zice că printre clienții acestuia s-au numărat Christopher Columb, Bill Clinton și Clint Eastwood.

Cel mai vechi magazin de biciclete 

Situat în Sutton, Londra, Marea Britanie, Pearson Cycles a fost înființat în 1860. Acesta aparține familiei Pearson de cinci generații. Fondat de Thomas Pearson, care inițial a deschis un fierărie, dar a trecut rapid la vânzarea bicicletelor, magazinul este acum condus de strănepoți acestuia, Pearson Will și Guy Pearson. În 2011, când istoricul magazin de biciclete și-a deschis a doua locație, Will Pearson a uimit pe toată lumea. „Avem un program de dezvoltare lent. Un magazin la fiecare 150 de ani”, a spus acesta. Magazinul deține recordul mondial Guinness pentru cel mai vechi magazin de biciclete din lume.

Afacerea care datează din 1515

Marea Britanie își ia partea leului în acest top. Vorbim acum despre R J BALSON & SON. Încă din 1515, Familia Balson din Bridport, Anglia, s-a ocupat de afacerea cărnii. Atunci, John Balson a început să vândă carne pe o piață locală. Familia și-a înființat locația permanentă în 1880 și încă vinde carne și cârnați de specialitate de la același magazin. „Gluma familiei este că nu am câștigat niciodată destui bani pentru a ne putea pensiona”, a spus actualul proprietar al magazinului Afacerea este cunoscută și datorită faptului că este cea mai veche afacere de familie din Marea Britanie.

Dulciurile, atracția din Pataley Bridge

Oldest Sweet Shop a fost fondat în 1827 în orașul Pateley Bridge din Anglia. Astăzi, magazinul de dulciuri este deținut de fostul administrator bancar Keith Tordoff, care conduce afacerea de două decenii. „Pentru mine, dulciurile sunt despre amintiri. Îți amintești dulciurile din copilărie la fel cum îți amintești o melodie. Vă amintiți de dulciurile pe care vi le-au dat bunicii dvs. sau că i-ați oferit un pachet de Lovehearts unei fete care vă plăcea”, a spus Tordoff, în urmă cu ceva timp. 

Primul mall din lume

Pe lângă magazinele clasice, care vindeau, în general, un singur tip de produs, în anii 50 au luat ființă mall-urile. Aici, clienții au fost atrași datorită faptului că puteau găsi în aceeași locație mai multe tipuri de mărfuri. Primul centru comercial de acest fel a o piață în aer liber, care s-a deschis în 1922, în Kansas City. Mai târziu, primul centru comercial interior a fost deschis în 1956 în Edina, Minnesota. Până în 1960, existau deja peste 4.500 de mall-uri reprezentând 14% din totalul vânzărilor cu amănuntul.

Oamenii adorau mall-urile pentru aspectul social, dar și pentru că reușeau să vadă mai multe prouse din magazine diferite în doar câteva minute. Spre deosebire de marile magazine de la începutul secolului, care asigurau servicii personalizate și care răspundeau nevoilor clienților, acești mari retaileri erau mai concentrați pe autoservirea și asigurarea eficienței.

Kaufland, gigantul care a supraviețuit războiului

Un alt gigant care a supraviețuit războiului și veacurilor este Kaufland. Lanțul de hipermarketuri din Germania, parte a grupului Schwarz, deține și retailerul de discount Lidl. Kaufland a deschis primul său magazin în 1984 în Neckarsulm și s-a extins rapid devenind lider în ceea ce a fost anterior Germania de Vest. 

Totuși, totul a început în anul 1930, atunci când Joseph Schwarz a pătruns în compania Südfrüchte Großhandlung Lidl & Co. la Heilbronn, în calitate de acționar majoritar. La scurt timp, compania a fost redenumită în Lidl & Schwarz KG. În anii următori, scopul principal al companiei a fost de a-și extinde gama de produse alimentare de tip en-gros.

După Al Doilea Război Mondial, compania a fost reinființată, iar în 1954 a intrat în lanțul A & O. A deschis primul depozit în nordul orașului Württemberg. În anul 1964, compania și-a extins gama de produse din carne. În 1968, primul magazin de tip discount a fost deschis în Backnang, iar în anul 1977 în același loc a fost înființat un hipermarket cu același nume. După moartea lui Joseph Schwarz în 1977, fiul său Dieter Schwarz a preluat conducerea companiei. În 1984 a fost deschis primul hypermarket Kaufland în Neckarsulm, orașul fiind sediul social al companiei din anul 1972.

După reunificarea Germaniei, lanțul Kaufland s-a extins în fosta Germanie de Est. Primul magazin Kaufland est-german a fost deschis în Meißen în anul 1990, iat primul magazin Kaufmarkt SB Warenhaus a fost deschis în 1994 la Zwickau. Primul magazin din exteriorul Germaniei a fost deschis în 1998 în Ostrava, Cehia. În anii următori, compania s-a extins într-un ritm accelerat. A inființat filiale în Slovacia, Croația, Polonia, România și Bulgaria.

În anul 2014, grupul Schwarz a devenit cel mai mare grup de retail din Europa, cu afaceri de aproape 80 miliarde euro. În prezent, Kaufland deține peste 1200 de magazine, dintre care mai mult de 650 sunt situate în Germania.

CIFRĂ 

1200 de magazine Kaufland

În Europa

Citat Keith Tordoff – patron Oldest Sweet Shop

„Pentru mine, dulciurile sunt despre amintiri. Îți amintești dulciurile din copilărie la fel cum îți amintești o melodie”