În urmă cu 14 ani, România a fost pentru prima și ultima dată, gazda celor mai puternici oameni ai lumii care și-au dat întâlnire la București. George W. Bush și Vladimir Putin au stat față în față, alături de Angela Merkel, Nicolas Sarkozy.
Venirea președintelui Rusiei a luat prin surprindere pe toată lumea. Astfel că singurul care l-a putut întâmpina pe Vladimir Putin la Otopeni a fost ministrul de Externe, Adrian Cioroianu.
„Pur și simplu mi s-a comunicat că vine, președintele Băsescu era prins cu o treabă, premierul Tăriceanu era în altă întâlnire și în aceste condiții ministrul de Externe e cel care se duce la aeroport.
L-am primit, a coborât din avion, i-am urat «un summit plăcut» și asta a fost, l-am condus la mașină, era ambasadorul Rusiei, bineînțeles. O discuție diplomatică, amabilă, de 3 minute”, a amintit istoricul Adrian Cioroianu.
George W. Bush, fascinat de Putin
„Spre deosebire de fostul președinte american George W. Bush, care a privit în ochii domnului Putin și a văzut o icoană, eu, sincer, n-am privit în ochii domnului Putin decât foarte profesional și ca profesor de istorie, eu nu-mi fac iluzii cu foștii ofițeri din KGB, adică dacă ești o dată acolo, rămâi acolo toată viața”, este convingerea fostului ministru de Externe.
Acesta își amintește faptul că toți ceilalți lideri ai lumii îl priveau pe Vladimir Putin ca pe un președinte aflat la sfârșit de mandat, pregătit de retragere din viața politică. Nimeni nu și-a imaginat ce va urma.
Relația dintre Vladimir Putin și Angela Merkel
„Cine l-a cunoscut mai bine pe Putin a fost Angela Merkel. A fost o simbioză. Economia Germaniei a devenit mai competitivă având acces la energie ieftină dinspre Rusia.
În același timp, Rusia avea un client constant, stabil, cu care puteai face înțelegeri pe termen lung. Doar că fiecare a avut planuri diferite”, explică istoricul Adrian Cioroianu.
Urmăriți întreaga ediție a podcastului „România lui Cristache” pe canalul de YouTube EVZ Capital.