”Realizarea reunificării în mod paşnic răspunde cel mai bine intereselor fundamentale ale poporului chinez, inclusiv ale compatrioţilor noştri din Taiwan’, a declarat preşedintele chinez. ‘Noi trebuie să întărim opoziţia noastră faţă de independenţa Taiwanului (…) şi să promovăm schimburile mai strânse şi cooperarea dintre compatrioţii de ambele părţi”, a afirmat demnitarul chinez în discursul pronunţat în faţa înalţilor oficiali ai Partidului Comunist, printre care şi fostul preşedinte Jiang Zemin, excluzând posibilitatea de a accepta independenţa Taiwanului.
Taiwanul este în realitate independent din 1949, de la sfârşitul războiului civil, dar Beijingul îl consideră o insulă rebelă şi nu exclude recurgerea la forţă pentru a o vedea revenind în cadrul său.
De la alegerea preşedintelui Ma Ying-jeou, în 2008, partizanul unei ameliorări a relaţiilor cu China, legăturile dintre cele două teritorii sunt mai bune decât au fost vreodată.
China este principalul partener comercial al Taiwanului şi destinaţia privilegiată a investiţiilor sale. Există peste 500 de zboruri săptămânale directe între insulă şi continent, în timp ce până în 2003, toate zborurile efectuau o escală, în Hong Kong cel mai adesea.
Potrivit AFP, China celebrează, discret, la începutul lunii octombrie, insurecţia naţionalistă din 1911, care a alungat dinastia Qing şi a pus capăt Chinei imperiale, veche de mai multe milenii.
Naţionaliştii din Kuomintang (Partidul naţional al poporului chinez) şi comuniştii (partidul a fost creat în 1921), s-au confruntat în 1920. Războiul civil s-a încheiat în 1949, cu victoria ultimilor şi fuga primilor în Taiwan, aminteşte France Presse.
Sursa: Agerpres