Cele doua state vecine, Coreea de Sud si de Nord, vor fi unite printr-un transport feroviar de marfa, ce se va desfasura zilnic. Este vorba de un tren care va aproviziona cu materii prime o fabrica pe care „sudistii” o detin in Nord si se va intoarce cu marfuri finite: articole de imbracaminte, ceasuri si diverse unelte care sunt produse in orasul Kaesong, de catre nord-coreeni platiti cu un salariu de 60 de dolari pe luna.

Pana acum acest transport era realizat cu un convoi de camioane, pazite de gardieni "inarmati pana in dinti". Transportul de marfuri nu s-a mai realizat intre cele doua tari de jumatate de secol, insa cheltuielile prea mari pe care le presupune transportul rutier a dus la alegerea solutiei cailor ferate.

Acesta este un mic pas catre un proiect de anvergura. In prezent se cauta solutii pentru conectarea liniilor ferate nord-coreene cu cele chinezesti, care sa alimenteze cu diverse marfuri organizarea JO de la Beijing din 2008. De asemenea, o posibila conectarea la sistemul feroviar din Rusia ar facilita transportul de marfuri catre Europa.

Sursa: Liberation

Data: 23 Noiembrie 2007