Istvan Stark, Managing Director Panasonic Europa de Sud-Est, vorbeşte într-un interviu, recent, despre tehnologia 3D, dar şi  planurile companiei Panasonic de a aduce această tehnologie cât mai curând în casele consumatorilor.

– Dintre formatele diferite de tehnologii 3D, cu sau fără ochelari, half HD sau full HD, în cadru secvenţial sau linie cu linie, pe care dintre ele a ales-o Panasonic şi de ce?

– Panasonic a ales să utilizeze formatul video full HD în cadru secvenţial. Acest format este utilizat pentru a reda producţiile 3D hollywoodiene în toate cinematografele. A fost aleasă pentru a asigura redarea imaginilor full HD pentru ochiul drept şi pentru cel stâng pe ecrane PDP, cadru cu cadru, astfel încât să se obţină aceeaşi calitate a imaginii ca la cinematografele 3D.

– Ochelarii speciali sunt absolut necesari pentru tehnologia 3D full HD? Credeţi că aceşti ochelari nu vor mai fi necesari în viitorul apropiat?

– În prezent, ochelarii sunt necesari pentru vizionare. Exact ca în cinematografele 3D, ochelarii vor fi necesari şi acasă pentru a beneficia de cea mai bună calitate a imaginii. Cred că ecranele full HD 3D care nu vor mai avea nevoie de ochelarii speciali nu vor fi produse în viitorul apropiat.

– Panasonic utilizează televizoare cu plasmă pentru full HD 3D; poate tehnologia full HD 3D să echipeze şi televitoare LCD?

– Da, formatul full HD 3D poate fi încorporat şi în televioare LCD.

– Care este diferenţa dintre modelul Panasonic 3D şi cel care este este deja disponibil în Statele Unite prin intermediul Samsung?

– Samsung comercializează un ecran cu plasmă cu rezoluţie WXGA (1366×768) şi un DLP cu rezoluţie full HD.Televizorul Panasonic 3D este un ecran cu plasmă care permite redarea de imagini full HD atat pentru ochiul stâng cat şi pentru ochiul drept, cu maximum de calitate a imaginii pentru 3D TV.

– Când veţi lansa televizoarele 3D / playerele Blu-ray 3D?

– Avem în plan să lansăm ambele tipuri de produse la inceputul anului 2010.

– Când vor fi lansate camere video profesionale capabile să înregistreze video 3D?

– Ele vor fi prezentate in premiera mondiala la CES 2010.

– Ce dimensiuni vor avea televizoarele 3D? Veţi lansa pe piaţă şi modelul cu diagonala de 103-inch? Care va fi modelul cu cea mai mică diagonală?

– Deocamdată studiem formarea liniilor de produse astfel încât să se bucure de experienţa 3D cât mai multe familii. Vom reveni cu detalii când vom începe comecializarea.

0-45162-panasonic3d2l.jpg

– Ce diferenţe vor fi între televizoarele plate 3D faţă de cele obişnuite? Care va fi diferenţa de preţ dintre ele?

– Televizorul 3D va fi vârf de gamă. Nu stim in acest moment care va fi diferenţa de preţ dintre acestea şi cele normale.

– Televizoarele 3D vin la pachet cu ochelarii speciali?

– Ochelarii sunt obligatorii pentru vizionarea 3D; vom include aceşti ochelari în acelaşi pachet cu televizorul.

– Ochelarii pentru televizoarele 3D sunt specifici Panasonic sau sunt compatibili şi cu produsele altor companii?

– Specificaţiile pentru ochelari vor depinde de formatul de redare. Prin urmare, cel mai probabil este ca fiecare companie să vină pe piaţă cu proprii săi ochelari de vizionare.

– Cei care poartă ochelari de vedere vor putea folosi ochelarii speciali pentru 3D?

– Noi dezvoltăm o pereche de ochelari 3D ce poate fi purtată peste cei de vedere.

– Aveţi în intenţie să scoateţi pe piaţă software pentru înregistrarea de filme 3D pe disc? Ce planuri aveţi referitor la codurile regionale pentru Japonia, America de Nord, Europa, Asia şi aşa mai departe?

– Nu a fost făcut niciun anunţ oficial din partea studiourilor de producţie asupra lansării de filme full HD 3D. Credem că nu se va întâmpla nimic până când nu se stabilesc standardele. Panasonic încurajează studiourile să asigure privitorilor accesul la cât mai multe titluri  posibile până la comercializarea echipamentelor.

– Câte titluri au fost create în 3D? Daţi-ne cifrele pentru fiecare companie în parte.

– O mulţime de titluri sunt acum disponibile pentru cinematografele 3D (produse de Disney, Fox, WB) 2008 -13 titluri, 2009- 31 titluri.

– Ce număr de filme 3D pe disc credeţi că vor fi lansate în primul an de după începerea comercializării de televizoare şi playere Blu-ray 3D?

– Credem că vor fi lansate aproximativ 20 de titluri în format full HD 3D.

– Ce număr de filme 3D pe disc credeţi că vor fi lansate în următorii 3 ani?

– Credem că privitorii vor avea la dispoziţie între 80 şi 100 de tiluri în format full HD 3D.

– Care este mediul recomandat pentru vizionarea 3D? Sunt diferenţe majore faţă de actualele reguli referitoare la distanţa faţă de televizor, lumina din cameră, unghiul de vizionare sau înălţimea de vizionare?

– În prezent investigăm diferite situaţii de vizionare în cazul televizoarelor 3D. Distanţa de vizionare trebuie să fie de 3 ori înălţimea ecranului. Recomandăm ca privitorul să fie aşezat cu ochii la nivelul ecranului. Luminozitatea mediului ambiant, unghiul de vizionare şi plasarea televizorului nu sunt diferite de condiţiile actuale de vizionare.

– Există îngrijorări referitoare la sănătate în cazul vizionării timp de mai multe ore a înregistrărilor video 3D? Dar a unui film de două ore? Ar fi necesare pauze în timpul jucării unui joc 3D pentru mai multe ore? Vor fi necesare acele avertizări care sunt valabile acum pentru filmele 3D?

– Studiem deocamdată diverse aspect legate de subiectul impactului pe care vizionarea 3D îl are asupra sănătăţii. Dacă priveşti la un televizor 3D respectând recomandările noastre, credem că nu există nicio diferenţă între privirea unui film la un televizor 3D sau la un cinematograf 3D.

SURSA: Panansonic