"Vă mulţumesc foarte mult pentru asistenţa competentă şi pentru evaluarea competentă a acordului pe care îl avem. Văd partea pozitivă, care, din fericire, este mai mare decât cea negativă şi pentru mine este clar că ceea ce aţi menţionat, acele acţiuni ce trebuie făcute pe viitor, trebuie să fie realizate la timp. Sunt fericit că, pentru această perioadă, aţi concluzionat că ne menţinem în program, ceea ce este extrem de important pentru noi, ca şi credibilitate. Continuăm să considerăm acordul ca fiind unul preventiv. Vă mulţumesc foarte mult, pentru munca dumneavoastră", a spus Băsescu, în debutul întrevederii cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale.
El a apreciat că deşi România nu se află în interiorul UE de o perioadă lungă de timp, ţara noastră are şansa să-şi revină din punct de vedere economic mai repede decât ale ţări.
"Problema este dacă oamenii vor suporta acţiunile şi sper că românii au înţeles că este un moment vital şi ca avem o şansă în plus faţă de alte ţări, pentru că datoria noastră este la un nivel mai mic decât al altor ţări", a completat Băsescu.
Reprezentantul CE, Istvan Szekely, a subliniat faptul că în momentul de faţă există dovezi că România are o economie bine condusă, în comparaţie cu alte ţări.
"Este şi obligaţia dumneavoastră să rămână (situaţia economică – n.r.) în continuare aşa, pentru că noul acord este unul de precauţie, aşa că trebuie să vă finanţaţi de pe piaţă. Acum propria dv judecată este cea mai importantă şi asta este un lucru bun", a spus Szekely.
Şi şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a punctat faptul că situaţia economică a României în momentul de faţă este mult mai bună decât în anii precedenţi.
"La începutul lui 2009 România era una dintre cele mai proaste ţări din Europa, din punct de vedere al riscurilor şi acum este mai bună decât multe din ţările UE. Acesta este un semnal bun", a spus Franks.
Băsescu a evidenţiat în discuţiile cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale şi problema reducerii pierderilor la întreprinderile de stat.
"În problema reducerii pierderilor întreprinderilor de stat, trebuie să o rezolvăm până la finele anului şi trebuie să reuşim. Problema acestor întreprinderi pentru bugetul naţional este deficitul şi nu vom reuşi să creştem competitivitatea până când aceste întreprinderi nu vor fi modernizate şi ajustate pentru a genera profit, nu pierderi şi arierate", a afirmat preşedintele Băsescu.
Szekely a menţionat că una dintre probleme care trebuie rezolvată o reprezintă diferenţa între ESA şi cash, în ceea ce priveşte valoarea deficitului bugetar.
"Au fost multe discuţii privind diferenţa dintre ESA şi cash care este mare. Este evident că aici există o problemă care trebuie rezolvată şi trebuie să ne concentrăm pe rezolvarea ei", a spus oficialul Comisiei Europene.
În replică, preşedintele Băsescu a afirmat: "Am căzut deja de acord asupra a 3% în ESA pentru 2012".
Misiunea comună de evaluare a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află în România din 20 iulie pentru a analiza proiecţiile de creştere economică, situaţia fiscală, rectificarea bugetară pe 2011, parametrii generali ai bugetului de stat pe 2012, situaţia arieratelor companiilor de stat şi nivelul de absorbţie a fondurilor europene. Misiunea de evaluare a reprezentanţilor instituţiilor financiare internaţionale în România, în cadrul acordului stand-by de tip preventiv care a demarat în acest an la finele lunii martie, se încheie luni 1 august.