Vladimir Putin s-ar putea pregăti pentru un nou război, avertizează Institutul pentru Studierea Războiului (ISW - Institute for the Study of War). Acesta a adus în prim plan reorganizarea economiei și a armatei ruse.
Putin s-ar putea pregăti de un nou război
Reconfigurarea economiei și a armatei, după realegerea lui Vladimir Putin pentru un nou mandat, indică faptul că Rusia se pregătește pentru un potențial conflict militar de amploare cu NATO.
Un asemenea conflict militar de amploare nu este considerat iminent, dar există probabilitatea ca el să survină într-un viitor mai apropiat decât au anticipat analiștii din Occident.
Institutul pentru Studierea Războiului a examinat declarațiile lui Vladimir Putin și ale ministrului Apărării, Serghei Șoigu.
Acesta a ajuns la concluzia că pregătirile lor depășesc contextul conflictului din Ucraina. Institutul spune că ele par să vizeze adaptarea economiei și a armatei pentru un potențial conflict militar de amploare convențional (fără utilizarea armelor de distrugere în masă) cu NATO.
Pe 19 martie, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderii grupurilor politice din Duma de Stat. În plus, el a evidențiat prioritățile pentru cel de-al cincilea mandat în fruntea Rusiei.
Putin a accentuat importanța creșterii economiei ruse și extinderea programelor sociale. Aceste teme au fost menționate și în cadrul discursului către Consiliul Federației pe 29 februarie.
Este posibil ca Putin să încerce să creeze premisele pentru stabilizarea poziției financiare pe termen lung a Rusiei.
Liderul de la Kremlin ar avea în vedere impunerea unor constrângeri asupra siloviki (oligarhilor, influenței politice).
Stabilitatea politică ar putea fi afectată
Este posibil ca Putin să fie conștient că aplicarea unor măsuri financiare restrictive împotriva oligarhilor ar putea afecta stabilitatea politică pe care a consolidat-o cu aceștia.
El ar încerca să minimizeze eventualele consecințe negative.
Rusia nu pare să se confrunte cu o criză financiară iminentă. Principala schimbare în politica bugetară rusă a fost creșterea cheltuielilor militare.
Eforturile pentru asigurarea viitorului financiar al Rusiei sunt probabil mai orientate către stabilizarea pe termen lung decât abordarea preocupărilor financiare imediate.
Institutul a menționat că estimările FMI indică o creștere a PIB-ului Rusiei cu 2,6% în 2024.
În 2023 economia rusă a înregistrat o expansiune mai rapidă decât cea a tuturor economiilor din Grupul G7.
NATO trebuie să-și majoreze cheltuielile
Luni, președintele polonez Andrzej Duda a subliniat necesitatea ca NATO să-și intensifice rapid cheltuielile pentru apărare.
Țările membre trebuie să prevină posibilitatea de a deveni ținta următorului atac rusesc.
Într-un interviu acordat CNBC, Andrzej Duda și-a reafirmat solicitările către statele membre NATO de a-și majora contribuțiile militare la 3%.
La 9 februarie, ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, a afirmat că informațiile recente sugerează că Rusia ar putea intenționa să lanseze un atac împotriva unei țări NATO în următorii trei până la cinci ani.
Asta reprezintă o perioadă mai scurtă decât estimarea raportată de NATO în 2023.
Pe 20 martie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ținut o prezentare în fața consiliului de administrație al Ministerului Apărării Rusiei, discutând despre reformele în desfășurare în cadrul armatei ruse, cu scopul de a întări capacitățile de luptă ale acesteia.
„Termenul pentru reconstituirea unei amenințări militare convenționale semnificative a Rusiei depinde în mare măsură de resursele financiare pe care Putin este dispus să le aloce eforturilor militare.
Putin ar putea risca să-și strice relația cu oligarhii ruși, cel mai probabil ca parte a pregătirilor financiare și interne ale Rusiei pentru un potențial viitor conflict pe scară largă cu NATO, iar nu doar pentru un război prelungit în Ucraina”, mai scrie ISW.