Smartphone. Un termen care vrea să definească faptul că banalul telefon mobil şi-ar dori să ne scape de laptopul din geantă. Numărul utilizatorilor de mobile l-a depăşit cu mult pe cel al posesorilor de PC-uri, aşadar, când se va sparge graniţa dintre computer şi mobil şi cine va fi primul care o va face? Oare merită efortul? Prototipurile din laboratoarele producătorilor de telefoane mobile depăşesc cu mult imaginaţia celor mai îndrăzneţi pasionaţi ai domeniul
Smartphone. Un termen care vrea să definească faptul că banalul telefon mobil şi-ar dori să ne scape de laptopul din geantă. Numărul utilizatorilor de mobile l-a depăşit cu mult pe cel al posesorilor de PC-uri, aşadar, când se va sparge graniţa dintre computer şi mobil şi cine va fi primul care o va face? Oare merită efortul?
Prototipurile din laboratoarele producătorilor de telefoane mobile depăşesc cu mult imaginaţia celor mai îndrăzneţi pasionaţi ai domeniului. Drept argument, e suficient să te gândeşti la reacţiile stârnite de filmuleţul despre prototipul Nokia 888 care circulă pe internet (daţi un search pe Google), sau chiar de prezentarea iPhone, în urmă cu câteva luni.
Până unde se poate ajunge? Vor deveni toate aceste inovaţii obositoare pentru clienţi sau tehnologiile din Star Trek sunt mai aproape decât credem? Videotelefonia, un serviciu care a stat la baza promovării tehnologiei 3G, privit cu admiraţie de toţi utilizatorii, este folosit totuşi de doar 1% din cei care îl au la dispoziţie, conform unor studii efectuate atât de Nokia, cât şi de Ericsson. Altfel spus, ne place că există… şi atât. Producătorii de telefoane se feresc să îl numească eşec, preferând să spună că e nevoie de răbdare şi că nu se poate da încă un verdict final. Nu putem vorbi de un eşec, spune Bogdan Zincă, national account manager Sony Ericsson România. Este o opţiune oferită consumatorilor, iar utilizarea ei credem că va creşte în timp.
Mobilitate şi inteligenţă
De fapt, nici nu se mai vorbeşte de videotelefonie cât se vorbea anul trecut. Şi nici camerele foto nu mai sunt vedetele. În 2007, se poartă smartphone-urile. Telefonul trebuie să arate bine, dar trebuie să fie şi inteligent. Să ştie să trimită un e-mail, să editeze un fişier Word, Excel sau PowerPoint şi musai să aibă un sistem de operare Windows Mobile sau măcar Symbian 3rd edition (9.x). Şi nici asta nu e suficient: aplicaţiile pentru telefoane mobile au devenit şi ele o afacere profitabilă.
Aplicaţiile îmbogăţesc portofoliul de funcţii şi fac terminalele mobile mai atractive prin complexitate, dar nu le îmbunătăţesc performanţele, spune Bogdan Ţibrin, head of handset development department la Cosmote. În acelaşi timp, variantele unor aplicaţii PC dezvoltate special pentru telefoanele mobile se pot găsi preinstalate sau cu posibilitatea de descărcare de pe site-uri specializate, adresându-se în continuare unui segment de nişă. Astfel, pe termen mediu, nu se poate vorbi despre migrarea aplicaţiilor PC spre terminalul mobil, adaugă Ţibrin.
Toate acestea înseamnă mobilitate, după cum arată Bogdan Zincă: Odată cu apariţia telefoanelor smart, a crescut şi libertatea de mişcare. Nu mai eşti legat de birou. Poţi foarte uşor să răspunzi la e-mailuri de la o terasă din faţa unei cafele sau poţi redacta rapid un document Excel chiar din maşină.
Plecând de la cele de mai sus şi de la la faptul că toată industria se roteşte în jurul convergenţei, Nokia a creat o gamă de computere multimedia, după cum îi place să declare producătorului finlandez. Tot telefoane, dar cu performanţe înalte, combinaţie între tehnologiile de ultimă oră, design stilat şi uşurinţă în utilizare. Ultimul din această serie, lansat în România săptămâna trecută, este Nokia N95, care include funcţionalităţi GPS, o cameră foto de cinci megapixeli, un player MP3, posibilităţi de salvare şi editare a documentelor şi nu numai.
Dar, la capitolul design, LG pare să fie cu jumătate de minut înaintea concurenţilor. După ce LG Chocolate s-a vândut în 10 milioane de unităţi în mai puţin de un an de la lansare, producătorul a venit cu Prada by LG. Rămâne ca utilizatorii să decidă dacă touchscreen-ul va deveni conceptul de operare al viitorului, spun reprezentanţii companiei. Judecând însă după succesul avut de telefonul LG Chocolate, sunt foarte mari şansele ca această tehnologie să fie utilizată de cât mai mulţi consumatori.
În 2004, Nokia lansa terminalul 7280, care anticipa înlocuirea tastaturii tradiţionale cu un sistem discret, fără butoane. Segmentarea consumatorilor ne arată că există mai multe miliarde de utilizatori care încă au nevoie de o tastatură şi că lor le place să li se confirme, să simtă că au apăsat pe ceva. Prin urmare, vom continua să producem ceea ce îşi doresc utilizatorii, spune Greig Williams, director general Nokia Ungaria & România.
Casă de discuri la purtător
Şi totuşi, ce îşi doresc oamenii de la telefonul mobil? Williams spune că tinerii au tendinţa de a se îndrepta spre funcţii din zona divertismentului (radio, player MP3, cameră foto, jocuri etc.), în timp ce oamenii de afaceri îşi doresc să fie în permanenţă conectaţi, astfel că ei au nevoie de e-mail cu posibilitatea de a trimite şi documente ataşate, au nevoie de internet, de viteze mari pentru navigare, descărcare/încărcare şi de alte aplicaţii dedicate afacerilor. Şi obiectivul fiecărui producător este să îi mulţumească pe toţi.
Sony Ericsson, de exemplu, pune accent atât pe imagine, cât şi pe muzică. Compania, în parteneriat cu operatorul Orange, a oferit în exclusivitate clienţilor săi single-ul Christinei Aguilera, Ain’t No Other Man, care a apărut în magazine abia la două săptămâni după lansarea pe telefoanele Walkman. Iar telefoanele din gama Cyber Shot au şi o opţiune de a încărca imaginile direct pe blogul personal. Iar dacă acesta nu există, poate fi creat pe loc.
Cea mai nouă creaţie a canadienilor de la Research In Motion păstrează aceleaşi caracteristici solide de birou mobil, care sunt acum dublate şi de funcţii de GPS şi multimedia, prin camera foto de 2 megapixeli, slotul de memori microSD şi plazerul MP3 încorporat. Se găseşte la Orange, cu preţuri începând de la 299 de euro.
Ultrasubţire şi super deştept, noul Moto vine cu sistemul de operare Windows Mobile 6, iar modulul radio asigură cele mai mari viteze 3G disponibile la ora actuală, prin HSDPA: 3,6 Mbps.
Fiind un mobil Windows, ştie pe de rost tot ce înseamnă muncă de birou. Îl aşteptăm şi în România.
Pentru proaspăt lansatul serviciu iMode de la Cosmote, suedezii livrează un telefon adaptat, care ştie iMMS, iEmail şi Instant Messaging, pe lângă funcţiile clasice multimedia. K550im are conectivitate bluetooth, memorie internă de 64MB şi slot card extern. Telefonul se mai mândreşte şi cu o cameră video de 2 megapixeli şi display TFT cu 265.000 de culori.
Pentru cei cărora nu le convenea faptul că E61 nu are cameră foto, iată un upgrade de 2 megapixeli. În rest, aceleaşi funcţii solide de birou mobil, mai ales în varianta echipată cu softul BlackBerry, dublate de conexiune 3G şi Wi-Fi şi un browser excelent. La cât de dotat e, E61i îi face concurenţă chiar şi fratelui mai mare, Communicator 9300i.
O variantă mai subţire a atotştiutorului P990i, de la care împrumută toate funcţiile importante, vizualizare şi editare de documente, cititor de ştiri şi ecranul tactil. Funcţia de push e-mail, compatibilă cu serverele Microsoft Exchange, e disponibilă fără descărcarea de aplicaţii suplimentare. În plus, are funcţia de criptare a documentelor.
Un inginer al comunicării şi muncii la birou, care ştie oricând să dea o raită prin cluburi, după program. Sub hainele de fiţe, cum ar fi partea frontală glisantă în ambele sensuri, stau aplicaţii solide de office plus camera foto de 5 megapixeli cu lentile Carl Zeiss, care îl fac unealta de lucru potrivită pentru un reporter Web 2.0, gata oricând de videoblogging.
Nu vă lăsaţi înşelaţi de aparenţe. Da, W950i este un MP3 player excelent, cu cei 2GB de memorie, dar nu îi lipseşte nimic nici la capitolul smartphone. La fel ca Nokia N95, îşi face treaba tot atât de bine la birou ca şi la distracţie, mai ales că va primi în curând şi o cameră foto din seria Sony Cyber Shot.
Cine şi-a dorit un Mac în buzunar îl va avea din vară. Într-o lume dominată de standardul deschis Symbian şi cel proprietar al Microsoft, era nevoie şi de o pată de culoare alb-negru. iPhone vrea să renunţăm la tastatură, dar şi la stylus, pentru touchscreen. Cine a pariat pe iPod că va revoluţiona industria muzicală e poftit să rişte din nou, cu aplicaţiile mobile office.
Sub această denumire folosită de Orange, se ascunde o gamă largă de mobile produse de taiwanezii de la HTC Qtek, toate cu sistem de operare Windows Mobile. Sunt unele dintre cele mai fiabile şi deştepte telefone mobile de pe piaţă, care concurează serios, la toate capitolele, clasicii Nokia, Sony Ericsson, Motorola sau Samgung când vine vorba smartphone.
Clasicul reprezentant al mobilelor inteligente a ajuns la a treia generaţie şi se menţine în fruntea categoriei smartphones. Ştie tot, de la aplicaţii office şi mesagerie mobilă până la videoblogging, cititor de ştiri şi internet fără fir, ori clasicul videocall. Tastatura completă, ascunsă sub cea numerică, a devenit marcă înregistrată.
Rivalul de o viaţă al seriei P de Sony Ericsson primeşte o nouă denumire. Dar şi viteză mai mare pe internet prin HSDPA (3,6 Mbps). Citeşte şi editează orice document, poţi să-l iei pe post de GPS. Poate şi videocall pentru că are acum şi cameră, are şi player multimedia, pentru că ce e munca fără distracţe!?
Pentru că telefoanele Samsung au denumiri imposibile, cel mai deştept dintre ele a primit denumirea de Black Jack. E cel mai serios concurent pentru Motorola la titlul de cel mai frumos, mic şi uşor smartphone. Inima e un sistem de operare Windows Mobile 5, aşa că ştie de toate la birou, dar şi în timpul liber.