Italia a demarat, luni, campania de vaccinare împotriva variolei maimuţei. Măsura a fost luată din cauza creşterii numărului de cazuri de infectare. Ministerul Sănătăţii din Italia a raportat 545 de cazuri de variola maimuţei la nivel naţional.
Campania sa de vaccinare a început la peste o lună după ce alte ţări au raportat un număr mare de cazuri, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie şi Spania.
Primele doze de vaccin vor fi administrate la spitalul Spallanzani din Roma, a afirmat unitatea spitalicească într-un comunicat de presă.
Potrivit Reuters, până în acest moment există deja 200 de persoane care vor fi vaccinate începând de luni. În plus față de acestea, mai sunt şi 600 de cereri pentru programări.
Ce vaccin va fi folosit împotriva variolei maimuței?
Vaccinul folosit va fi Jynneos (MVA-BN), un vaccin împotriva variolei fabricat de Bavarian Nordic. Acesta a fost aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului pentru protecţia împotriva variolei maimuţei. Detaliile au fost oferite chiar de către reprezentanții spitalului.
Vaccinările vor începe joi şi în capitala financiară Milano.
Primul caz de variola maimuţei a fost înregistrat în Italia pe 20 mai 2022. Pentru moment nu există planuri privind vaccinarea în masă împotriva acestei boli.
OMS a activat cel mai înalt nivel de alertă pentru această epidemie
În context, trebuie spus că, pe data de 23 iulie, Organizația Mondială a Sănătății a activat cel mai înalt nivel de alertă pentru epidemia tot mai mare de variola maimuței. Organizația a declarat virusul ca fiind o urgență de sănătate publică de interes internațional.
Această desemnare rară înseamnă că, în prezent, OMS consideră epidemia ca fiind o amenințare suficient de importantă pentru sănătatea mondială, încât să fie nevoie de un răspuns internațional coordonat pentru a preveni răspândirea virusului și, eventual, transformarea acestuia într-o pandemie.
Chiar dacă declarația nu impune cerințe guvernelor naționale, aceasta reprezintă un apel urgent la acțiune. OMS poate emite doar îndrumări și recomandări pentru statele sale membre, nu mandate. Statele membre sunt obligate să raporteze evenimentele care reprezintă o amenințare la adresa sănătății mondiale.
Actuala epidemie de variola maimuței este foarte neobișnuită, deoarece se răspândește pe scară largă în țările din America de Nord și Europa, unde virusul nu este întâlnit de obicei. Din punct de vedere istoric, variola maimuței s-a răspândit la niveluri scăzute în zone îndepărtate din Africa Centrală și de Vest, unde rozătoarele și alte animale erau purtătoare ale virusului.