Italia a raportat marţi 353 de decese asociate COVID-19, cea mai mare cifră zilnică din 6 mai, faţă de 233 înregistrate luni, a informat Ministerul Sănătăţii din această ţară, potrivit Reuters.
De asemenea, peste 28.244 de cazuri noi au fost anunţate în ultimele 24 de ore, de la 22.253 luni. În total, 39.412 persoane au murit până în prezent în Italia din cauza noului coronavirus la 759.829 de cazuri înregistrate.
Lombardia (nord), unde se află oraşul Milano, capitala financiară a Italiei, rămâne regiunea cea mai afectată, raportând marţi 6.804 cazuri noi faţă de 5.278 luni.
A doua cea mai lovită regiune este vecina Lombardiei, Piemont, cu 3.169 de infectări anunţate marţi.
Guvernul a declarat că va înăspri restricţiile în încercarea de a ţine sub control contagierile, având în vedere, printre altele, limitarea călătoriilor între cele mai afectate regiuni şi introducerea unei interdicţii de circulaţie pe perioada nopţii. Cu toate acestea, autorităţile nu au în vedere reintroducerea unui lockdown la nivel naţional în încercarea de a proteja economia.
Situația este gravă în Italia
Sistemul de sănătate nu numai că nu va mai putea avea grijă de pacienții infectaţi cu Covid-19, dar nu-i va putea trata nici pe cetățenii afectați de alte boli, sună avertismentul terifiant al medicilor italieni.
În orele în care la Roma se decide viitorul apropiat al regiunilor Italiei, Asociația Medicilor din Torino face presiuni asupra autorităţilor pentru instaurarea unui nou lockdown în regiunea Piemont.
Motivația ține de faptul că în acest moment stabilitatea sistemului de sănătate este în pericol. În ultimele zile şi sindicatul medicilor Anaao a cerut un nou blocaj general.
”Credem că instituirea imediată a unui nou lockdown este absolut necesară, din cauza înrăutățirii actualei urgențe de sănătate – spune președintele sindicatului, Guido Giustetto – Fiind conștient de consecințele economice, sociale și psihologice ale unui nou lockdown, care este cu adevărat o soluție extremă, cerem guvernului să implementeze toate formele de ajutor și sprijin posibile.
Cu toate acestea, situația este foarte gravă și este în joc sistemul de sănătate în sine, care nu va mai putea avea grijă de sănătatea cetățenilor”.
În cazul în care creșterea numărului de infecții și spitalizări ar continua în conformitate cu tendința actuală, ”Spitalele piemonteze vor putea rezista câteva zile, după care va exista o lipsă de paturi disponibile și nu va mai fi suficient personal sanitar.