Italia, a treia economie a zonei euro, a lansat un fond în valoare de 40 de miliarde de euro, pentru a ajuta companiile afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19) să-şi majoreze capitalul şi să-şi întărească bilanţul, potrivit Reuters, transmite Agerpres.
Aşa numitul „Patrimonio Rilancio” este un vehicul investiţional (SPV) care va fi finanţat de Trezorerie prin emiterea unor bonduri suverane specifice şi va fi gestionat de banca de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP)
CDP, cu o vechime de 170 de ani, îşi sporeşte rolul activ în economia italiană, încercând să păstreze activele naţionale strategice în mâinile naţionale şi atenuând pagubele provocate de impactul pandemiei.
Aproximativ 100 de companii italiene şi-au exprimat deja interesul în „Patrimonio Rilancio”, care a fost înfiinţat oficial miercuri, la adunarea acţionarilor CDP. Companiile, majoritatea nelistate, operează în industria ospitalităţii, a produselor textile, în sectorul agroalimentar, construcţii, infrastructură, modă şi componente auto.
Pandemia continuă să afecteze economia globală
Efectele economice ale pandemiei de coronavirus continuă să se resimtă la nivel global – după ce acum un an consumatorii erau cei care cumpărau de panică, acum, companiile încearcă să își facă stocuri, în cadrul unei penurii generale de ”de toate”, arată Bloomberg.
De la producători de saltele, la cei de autovehicule, sau la cei de folie de aluminiu, toți încearcă să cumpere cât mai multe materiale pentru a rezista la viteza cu care cererea de bunuri revine în 2021.
Această frenezie, acompaniată de lipsuri, blocaje de transport și cele mai mari creșteri de prețuri din ultimii ani ridică îngrijorări cu privire o posibilă creștere puternică a inflației, alimentată de o economie globală supraîncălzită.
Cupru, minereuri de fier sau oțel. Porumb, cafea, grâu, sau boabe de soia. Cherestea, semiconductori, plastic sau carton pentru împachetări. În acest moment, pare că economie globală duce lipsă de de toate.
„Vă puteți gândi la orice material și sigur avem deficit și din acela”, spune Tom Linerbarger, director executiv la producătorul de generatoare și motoare Cummins Inc.
Clienții încearcă să pună mână pe orice pentru că văd că cererea este mare și cred că această criză va continua și în acest an, este de părere Jennifer Rumsey, președintă și COO la aceeași companie.
Sursă foto: Dreamstime