Guvernul condus de Giorgia Meloni a plafonat prețurile biletelor de avion. Compania aeriană irlandeză Ryanair a reacționat extrem de dur, comparând Italia cu URSS.

Decizia a fost luată în cadrul Consiliului de Miniștri. Pentru a rezolva problema costurilor aeriene, numite generic „caro voli” guvernul Meloni a pregătit o regulă care urmărește, în cazurile limită, să scadă prețurile pentru rutele către și dinspre Sardinia și Sicilia, pe teritoriul național.

Mai multe companii aeriene au criticat măsura, iar Ryanair a fost cea mai vehementă, catalogând decretul drept „ridicol și ilegal” și chiar comparând Italia cu URSS. Adolfo Urso, ministrul Afacerilor, a spus, în schimb, că Ryanair este „intolerantă la regulile pieței”.

Guvernul Meloni a plafonat prețurile biletelor de avion

În ultimele săptămâni, legăturile teritoriului național cu Sicilia și Sardinia au avut creșteri de preț pe care ministrul Urso și asociațiile de consumatori le-au numit „anormale”. Odată cu cel mai recent decret guvernamental, a intrat în vigoare o regulă potrivit căreia într-o perioadă de vârf a cererii, precum sezonul de vară, sau într-o perioadă de urgență națională, prețul biletelor depășește tariful mediu cu 200%, algoritmii care determină de obicei prețurile nu pot fi aplicați.

Pentru a scădea prețurile biletelor, aceste mecanisme automate de calcul vor fi suspendate, la fel și profilarea web, care modifică costul biletului în funcție de tipul de client care intră online să cumpere. Măsura a fost criticată de opoziție, care spun că prevederea a venit prea târziu, „după ce italienii au leșinat deja să-și rezerve vacanțele” și în loc să „consolideze mecanismele de continuitate teritorială cu insulele”, potrivit M5S.

Companiile aeriene au reacționat foarte dur

Cel mai dur răspuns a venit însă din partea companiilor aeriene, în special Ryanair. Assaereo și Ibar, care reunesc multe dintre principalele companii care își desfășoară activitatea în țară, au catalogat reglementările drept „punitive”, și au subliniat că până acum „au trecut vârfurile cererii legate de sezonul estival” și că o încercare de a limita libera concurență „ar putea genera impacturi negative asupra ofertei și prețurilor biletelor”.

Eddie Wilson, CEO-ul Ryanair, a spus că măsura este „ridicolă și ilegală” care „intervine cu legile pieței libere ” și că „trebuie anulată”. Comparând Italia cu URSS, Wilson a spus că sunt „chestii populiste, au încercat-o la Moscova în 1917”.

Potrivit Ryanair, dacă guvernul italian obligă companiile să perceapă prețuri prea mici și nu convenabile pentru companie, rezultatul va fi opus celui dorit: rutele către Sicilia și Sardinia (întors din Italia) vor fi tăiate.

„Nu există algoritmi. Nu știm cine ne cumpără biletele la 20, 30, 40 de euro. Nu facem profiluri ale clienților noștri. Oricine spune aceste lucruri s-a uitat prea mult la Netflix. Începem prin a oferi cele mai mici prețuri mici și apoi urcăm progresiv”, mai spus Wilson, potrivit fanpage.it.

Răspunsul Guvernului italian

Adolfi Urso a declarat că guvernul a intervenit „conform regulilor europene” pentru că „nu există o alternativă de piață adecvată pe insule” și „statul are datoria de a interveni atunci când cetățeanul este supus unei acțiuni care nu răspunde regulilor pieței”.

Ministrul Afacerilor a spus despre Ryanair că „de-a lungul anilor a dat dovadă de o anumită intoleranță față de regulile pieței. A fost sancționată de 11 ori în ultimii ani de către autoritatea de concurență și de piață. Are nevoie de consilieri buni în drept comercial, cineva care să înțeleagă de concurență, de concurență. piața și drepturile cetățenilor”.