Italia anunță un medicament împotriva Covid-19! Cercetătorii din întreaga lume încearcă să sintetizeze anticorpi monoclonali specifici pentru Sars-CoV-2 pentru a preveni, prin diferite mecanisme de acțiune, răspândirea virusului în corpul uman.

În acest moment ne putem baza pe medicamentul de la Eli Lilly, din care la jumătatea lunii martie au ajuns în Italia 4.000 de doze și, de puţine zile, pe cocktailul Regeneron și Roche, cel folosit și de fostul președinte american Donald Trump, din care Aifa a promis în scurt timp 30 de mii de fiole.

Ministerul Sănătății a alocat 400 de milioane în decretul Sostegni, garantând în total puțin peste 150 de mii de doze, imediat ce vor fi disponibile.

Italia anunță un medicament împotriva Covid-19! Va fi aprobat până în vară

Până în vară va fi aprobat şi un nou medicament italian: pe 20 aprilie ar trebui să se încheie faza 1 a studiului clinic al monoclonalului anti-Covid produs de Monoclonal Antibody Discovery Lab al Fundației Toscana Life Sciences, iar până la jumătatea lunii mai vor începe fazele 2 și 3, care vor dura cel puțin încă o lună, plus timpul necesar autorizării medicamentului în regim de urgență.

Anticorpul monoclonal uman Mad0004J08 produs pentru TLS de Menarini Biotech în fabrica de la Pomezia și incapsulat apoi de Institutul italian de biochimie Giovanni Lorenzini de la Aprilia, pare a fi cel mai promițător, ca răspuns la infecția cu Sars-CoV-2.

Până în prezent, studiile clinice au arătat, in vitro și in vivo, că este suficientă o doză mică pentru a obține o putere de neutralizare ridicată, medicamentul putând fi administrat printr-o injecție intramusculară, o metodă mult mai rapidă și mai puțin invazivă decât cea a actualelor tratamente.

AstraZeneca este angajată şi ea în studiul anticorpilor monoclonali și a dezvoltat Azd7442, o combinație cu acțiune îndelungată care imită anticorpii naturali și are potențialul de a trata și a preveni avansarea bolii Covid.

Copii sintetice ale anticorpilor umani

Monoclonalii sunt anticorpi artificiali. Sau mai bine zis, copii sintetice ale anticorpilor umani care s-au dovedit a fi deosebit de eficiente în vindecarea infecției, potrivit La Repubblica.

Administrarea are loc intravenos, prin intermediul unei perfuzii care durează o oră, urmată de o altă oră de observație, de preferință în termen de trei zile de la apariția simptomelor și nu mai târziu de cea de-a zecea zi.

Acest lucru se datorează faptului că monoclonalii s-au dovedit eficienți împotriva Covid-19 doar dacă sunt administraţi devreme și devin inutili atunci când pneumonia s-a instalat deja sau când a început furtuna de citokine inflamatorii.

Deocamdată, nu toată lumea poate accesa această terapie. Tratamentul costă între 1.500 și 2.000 de euro de persoană. Iar în acest moment, pot beneficia doar persoanele care au factori de risc ce prezic o agravare a sănătăţii care poate duce la deces.

Agenția italiană pentru medicamente a întocmit o listă cu toți cei care pot accesa acest tip de tratament: vorbim despre persoanele în vârstă cu cel puțin o altă patologie sau pacienții cu vârste de peste 12 ani şi care au boli grave.

Tratamentul poate fi accesat doar de pacienții care nu sunt spitalizați

Candidații nu trebuie spitalizați, sau tratați cu oxigenoterapie și nici nu trebuie să aibă un risc ridicat de complicații grave care să interfereze cu răspunsul imun.

Vorbim despre obezitate, diabet zaharat, boli cerebrale și cardiovasculare, boli respiratorii cronice, insuficiență renală și stări de imunodeficiență datorate tratamentelor de chimioterapie sau transplanturilor.

Pacienţii cărora li se administrază tratamentul cu anticorpi monoclonali sunt selectaţi de medicii generaliști, de pediatrii și specialiștii din zonă.

Întrucât tratamentul poate fi accesat doar de pacienții care nu sunt spitalizați , selecţia poate fi făcută numai „de medicii care au posibilitatea de a intra în contact cu pacienții cu debut recent de Covid și cu simptome ușoare-moderate care-i pot îndruma rapid la structura sanitară în care pot efectua tratamentul”.

”Cei mai avansați anticorpi monoclonali în dezvoltarea clinică”

Conform celor precizate în Jurnalul Oficial din 6 februarie, administrarea „trebuie să aibă loc în conformitate cu criteriile stabilite de Comisia Tehnică Științifică a AIFA”, care a impus şi înființarea „unui registru dedicat utilizării și monitorizării corespunzătoare de medicamente pe bază de anticorpi monoclonali”.

În plus, medicii și alți profesioniști din domeniul sănătății, „ca parte a activităților lor, sunt obligați să raporteze, în cel mult 36 de ore, reacțiile adverse suspectate ale medicamentelor utilizate”.

”Anticorpii monoclonali produși de Eli Lilly și Regeneron, pentru care FDA a eliberat o autorizație de utilizare de urgență, sunt în prezent cei mai avansați în dezvoltarea clinică”, a explicat Comisia Științifică Tehnică a Agenției Italiene pentru Medicamente.