Declaraţiile oficialului austriac au amplificat temerile investitorilor că liderii europeni sunt departe de încheierea crizei care afectează continentul de doi ani şi jumătate. Un alt semn al amplificării crizei a fost perceput şi acordul privind Spania, după ce zona euro a anunţat, sâmbătă seara, că este pregătită ‘să răspundă favorabil solicitării de ajutor’ venite din partea Spaniei pentru susţinerea sectorului său bancar şi să-i acorde un împrumut în valoarea de până la 100 de miliarde de euro.
Fondul de salvare al zonei euro, afectat deja de eforturile de sprijinire a Greciei, Portugaliei, Irlandei şi acum a Spaniei, ar putea fi insuficient pentru a face faţă necesităţilor Italiei, a afirmat luni noaptea Maria Fekter. Marţi, oficialul austriac şi-a atenuat declaraţiile, spunând că nu există semne că Italia intenţionează să solicite asistenţă financiară.
"Italia trebuie să ia măsuri pentru rezolvarea problemelor sale economice, deficitul şi datoria publică extrem de ridicate, însă, ţinând cont de costurile ridicate de creditare, este posibil ca şi Italia să aibă nevoie de sprijin", a afirmat Fekter luni noaptea.
Trezoreria Italiei nu a comentat declaraţiile ministrului austriac de finanţe.
Randamentele obligaţiunilor guvernamentale ale Italiei şi Spaniei cu maturitatea la 10 ani au depăşit marţi 6%, nivel considerat nesustenabil pe termen lung, din cauza temerilor referitoare la adâncirea crizei datoriilor din zona euro.
Analiştii apreciază că majorarea costurilor de creditare ale Italiei şi Spaniei sunt cauzate de incertitudinile legate de reglementările pachetului de salvare pentru băncile spaniole.
Sursa: Agerpres