Așadar, oamenii de știință și reprezentanții asociaţiilor de mediu subliniază că săptămânile recente de vreme uscată de iarnă au stârnit îngrijorări potrivit cărora Italia ar putea să se confrunte cu o altă secetă după situaţia gravă din vara anului trecut, în contextul în care Munţii Alpi au primit în actualul sezon mai puţin de jumătate din cantităţile obişnuite de zăpadă.
Râurile şi lacurile italiene suferă din cauza lipsei severe de apă, a anunţat luni asociaţia de mediu Legambiente, care monitorizează cu o atenţie deosebită situaţia hidrologică din nordul ţării, conform reuters.com
Cel mai lung fluviu din Italia are un volum de apă cu 61% mai mic decât valorile sale obişnuite
Padul, cel mai lung fluviu din Italia, care curge din Alpii din nord-vestul ţării şi se varsă în Marea Adriatică, are un volum de apă cu 61% mai mic decât valorile sale obişnuite pentru această perioadă a anului, a anunţat aceeaşi asociaţie.
În iulie 2022, Italia a decretat stare de urgenţă pentru zonele din bazinul Padului, care furnizează aproximativ o treime din producţia agricolă a ţării şi care s-au confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.
„Ne aflăm într-o situaţie de deficit de apă, care s-a agravat după iarna din 2020-2021. Trebuie să acoperim un deficit de 500 de mililitri pe zi în regiunile nord-vestice: avem nevoie de 50 de zile de ploaie”, a declarat expertul în climă Massimiliano Pasqui, de la Institutul italian de cercetări ştiinţifice CNR, citat de cotidianul Corriere della Sera.
Nivelurile apei din Lacul Garda din nordul Italiei au scăzut până la valori minime record
Nivelurile apei din Lacul Garda din nordul Italiei au scăzut până la valori minime record, expunând o potecă ce asigură acces spre mica insulă San Biagio.
Un anticiclon domină condiţiile meteorologice din vestul Europei de 15 zile, aducând temperaturi blânde, care sunt întâlnite mai degrabă în timpul primăverii.
Cele mai recente prognoze meteorologice semnalează totuşi sosirea mult aşteptatelor precipitaţii sub formă de ploaie şi zăpadă în Munţii Alpi în zilele următoare.
Amintim că Italia a declarat anul trecut stare de urgență, în contextul în care mai multe regiuni au fost afectate de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.