Italia se numără printre țările cele mai grav afectate de pandemia de coronavirus, însă premierul Giuseppe Conte este optimist. Acesta a anunțat că Italia urmează să majoreze deficitul bugetar pentru a sprijini afacerile afectate de criza economică.
Premierul Giuseppe Conte a anunțat miercuri că Guvernul Italiei este pregătit să majoreze deficitul bugetar în 2021 şi să-l revizuiască pe cel din acest an, pentru a finanţa compensaţiile acordate companiilor afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters, citată de agerpres.
Totodată, săptămâna trecută, autorităţile de la Roma au aprobat un nou pachet de măsuri de 2,9 miliarde de euro pentru a ajuta economia afectată de noile restricţii introduse pentru a stopa extinderea pandemiei.
„Suntem pregătiţi să intervenim în favoarea tuturor celor care se confruntă cu pierderi, inclusiv prin majorarea deficitului bugetar în 2021 şi revizuirea nivelului deficitului din 2020”, a afirmat Conte, într-un interviu acordat miercuri publicaţiei La Stampa.
UE a suspendat regulile
Uniunea Europeană a suspendat în luna martie aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut. După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei.
Italia, a treia economie a zonei euro, se aşteaptă ca anul viitor deficitul să scadă la 7% din PIB, după ce ar urma să ajungă anul acesta la 10,8% din PIB. Deficitul este estimat să ajungă la 3% din PIB în trei ani.
Anul acesta, economia italiană ar urma să înregistreze un declin de 9% şi să urce cu 6% anul viitor, estimează oficialii de la Roma.
Datoria publică ar urma să crească de la 134,7% din PIB, anul trecut, la 158% din PIB în 2020, dar va începe să scadă din 2021, în timp ce investiţiile publice vor creşte semnificativ, datorită fondului de redresare post-pandemie al UE, în valoare de 750 de miliarde de euro, din care 390 de miliarde vor fi accesate de statele membre ca subvenţii şi 360 de miliarde ca împrumuturi.
Executivul de la Roma se aşteaptă să obţină din acest fond împrumuturi şi subvenţii de 209 miliarde de euro.