Marina italiană a avertizat joi că o prezență mai mare a Rusiei în Marea Mediterană sporește tensiunile și riscă un posibil „incident”, au relatat agențiile de presă italiene.
Șeful Statului Major al Marinei, Enrico Credendino, a declarat în fața comisiei parlamentare de apărare că a existat o „creștere izbitoare a numărului de nave ale flotei rusești în Mediterana”, care nu a fost văzută nici măcar în timpul Războiului Rece, potrivit agențiilor de presă AGI și ANSA.
Există riscul unui incident în Marea Mediterană
„Efectele imediate asupra securităţii noastre în legătură cu războiul din Ucraina au fost identificate şi sunt vizibile prin creşterea impresionantă a prezenţei flotei ruse în Marea Mediterană şi în Marea Neagră”, a afirmat şeful Statului Major al marinei italiene, amiralul Enrico Credendino, citat de agenţiile de presă AGI şi ANSA.
„Un asemenea nivel al prezenţei navelor ruse nu a mai fost observat nici măcar în timpul Războiului Rece. Numărul crescut al navelor ruse nu este o ameninţare directă la adresa teritoriului naţional, dar amplifică tensiunea, iar ruşii au o atitudine agresivă. Există riscul unui posibil incident, iar dacă s-ar întâmpla asta, nu ştim cum s-ar putea încheia”, a adăugat ofiţerul.
Zona trebuie monitorizată constant
Enrico Credendino a precizat că Rusia avea 15 nave și trei submarine în Mediterana „până acum câteva săptămâni”.
„Mediterana este o zonă de turbulenţe, cu o competiţie continuă între statele riverane pentru acces la resurse economice şi activităţi ilegale, de la contrabandă la trafic de persoane. Prin urmare, ea trebuie monitorizată constant”, a concluzionat amiralul Credendino.
Mediterana este importantă din punct de vedere strategic pentru Europa și NATO. Aproximativ 65 % din aprovizionarea cu energie a UE și 30 % din comerțul global traversează marea.
Se pregătesc noi sancțiuni pentru Rusia
Miniştrii de finanţe din Grupul statelor puternic industrializate (G7) vor dezbate, joi, 23 februarie, asupra unui nou pachet de sancţiuni economice împotriva Rusiei.
Reuniunea, la care vor participa în mod special Franţa, SUA şi Japonia, se va desfășura în marja reuniunii miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din G20, care va fi organizată la Bengaluru, sudul Indiei.
„În cadrul G7, vom pleda pentru o întărire a sancţiunilor economice împotriva Rusiei”, a prevenit încă de la începutul săptămânii ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire. „Aceste sancţiuni economice sunt eficiente, ele au permis reducerea la jumătate a veniturilor petroliere ale Rusiei”, a afirmat oficialul francez înainte de plecareaa spre India.
La rândul său, adjunctul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, a asigurat că SUA şi partenerii lor din G7 pregătesc „un nou pachet important” de sancţiuni împotriva Rusiei în jurul datei de 24 februarie, atunci când se împlineşte un an de la invazia rusească.