Şeful executivului de la Roma a cerut ca UE să nu se bazeze pe o politică monetară „care nu poate rezolva singură toate problemele”, ci să recurgă la politica bugetară, informează France Presse, citată de agerpres.
De asemenea într-un interviu publicat de Financial Times, vineri, Conte afirma că situația de acum „Este urgenţă”.
„Calea de urmat este de a deschide toate liniile de credit ale fondurilor de salvare (Mecanismul European de Stabilizare – MES) pentru toate statele membre pentru a le ajuta să lupte contra consecinţelor epidemiei COVID-19, cu condiţia ca fiecare stat să fie transparent şi să fie responsabil pentru maniera în care sunt cheltuite resursele”, a adăugat el.
Mecanismul a fost pus în practică în 2012 în timpul crizei datoriei zonei euro. Dotat cu 410 miliarde euro, MES furnizează credite ţărilor în dificultate. În schimb, statele – cum a fost cazul Greciei – trebuie să pună în practică reforme.
Se pot debloca credite
În prezent, MES ar putea debloca credite pentru unele ţări lovite din plin de criza actuală, cum este Italia.
Peste 240.000 de persoane sunt infectate cu noul coronavirus în întreaga lume şi, având în vedere ritmul zilnic al deceselor înregistrate, numărul morţilor va depăşi în curând pragul de 10.000, notează AFP, care aminteşte că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a calificat noul coronavirus drept „duşman al umanităţii”. Italia a consemnat până în prezent peste 3.400 de decese cauzate de coronavirus.
De asemenea, Banca Centrală Europeană, care a anunţat un plan de urgenţă în valoare de 750 de miliarde euro, a avertizat deja că economia europeană ”se va contracta considerabil”.