Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a anunţat că UE şi Italia analizează posibile măsuri pentru a sprijini sectorul bancar italian, o ţintă vulnerabilă la cinci zile după votul britanicilor în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană, care a produs panică pe bursele din întreaga lume, potrivit Bloomberg, Reuters şi ANSA.
”Monitorizăm cu atenţie situaţia sectorului bancar din Italia şi suntem în strânsă legătură cu autorităţile de la Roma privind posibile măsuri. Există modalităţi diferite de acţiune care încă sunt analizate şi în acest moment nu pot comenta în detaliu”, a afirmat Dombrovskis într-un interviu acordat Bloomberg.
Comisarul european pentru servicii financiare, stabilitate financiară şi pieţe de capital, britanicul Jonathan Hill, şi-a anunţat sâmbătă demisia în urma rezultatului referendumului din Marea Britanie. Postul rămas liber ca urmare a demisiei lui Jonathan Hill a fost ocupat de vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.
Luni, ziarele italiene au anunţat că autorităţile de la Roma pregătesc un plan pentru stabilizarea sectorului bancar, în condiţiile în care, în ultimele zile, acţiunile băncilor au scăzut semnificativ, după ce vestea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană i-a surprins pe investitori.
Industria bancară italiană este percepută ca fiind în mod special vulnerabilă din cauza creditelor neperformante, care se ridică la 360 miliarde de euro, o treime din totalul zonei euro.
Publicaţia Il Fatto Quotidiano a explicat că autorităţile de la Roma ar putea prelua participaţii în grupurile bancare care se confruntă cu dificultăţi, acest plan urmând să fie finanţat prin emiterea de noi obligaţiuni, de aproximativ 40 miliarde de euro.
Guvernul premierului italian Matteo Renzi discută deja cu reprezentanţii Comisiei Europene privind posibile măsuri de sprijinire a băncilor, susţine ziarul.
Alte publicaţii, precum La Repubblica şi Corriere della Sera, au anunţat că Italia va căuta să profite de posibila exceptare de la reglementările UE privind ajutorul de stat în cazul unor evenimente excepţionale, pentru a-şi sprijini băncile dacă acţiunile continuă să scadă semnificativ. UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA sunt prezente şi pe piaţa din România. (Sursa: Agerpres)