Guvernul italian estimase că anul 2016 se va încheia cu o expansiune de 0,8%, în timp ce Comisia Europeană (CE) a majorat la 0,9% previziunile de creştere, faţă de 0,7% cât estimase anterior. 

Pentru acest an, Executivul se aşteaptă la un avans al PIB-ului de 1%, în linie cu estimările analiştilor. 

Deficitul bugetar s-a situat anul trecut la 2,4% din PIB, sub plafonul de 3% din Produsul Intern Brut cerut de Uniunea Europeană şi în linie cu estimările Guvernului de la Roma. În acest an, Italia ar urma să înregistreze un deficit de 2,7%. 

Istat a precizat, totodată, că ajustat la numărul de zile lucrătoare, care au fost în 2016 cu două mai puţine faţă de anul anterior, PIB-ul ar fi crescut cu 1%. 

Parlamentul italian şi-a dat luna trecută acordul pentru un plan de 20 de miliarde de euro (21 de miliarde de dolari) destinat sprijinirii băncilor locale. 

Guvernul de la Roma caută modalităţi pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca, însă, prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi şi îi protejează pe contribuabili. 

Aprobarea parlamentară pentru planul Guvernului de 20 de miliarde de euro era necesară pentru a permite statului italian să contracteze noi datorii. Povara datoriei publice a Italiei, echivalentă cu 132,6% din PIB, este a doua ca mărime din zona euro, după cea a Greciei. 

AGERPRES