Italia ia măsuri privind utilizarea insectelor în alimentație
Aceste măsuri luate de guvernul de la Roma vin după ce Uniunea Europeană a autorizat, printre altele, insectele, alimentele făcute din greieri, lăcuste și larve de viermi de făină.
Noile reguli prevăd ca alimentele care conțin insecte să fie etichetate cu litere mari și expuse pe rafturi separate de restul alimentelor, pentru ca oamenii să nu mănânce accidental insectele. Alimentele cu insecte vor fi, de asemenea, etichetate cu avertismente privind riscurile asociate cu consumul acestora.
De asemenea, mâncarea tradițională italiană, cum ar fi pastele și pizza, nu vor putea să conțină făină făcută din insecte.
„Ceea ce prevăd decretele este o etichetă cu originea produsului, riscurile asociate consumului și cantitatea de făină de insecte prezentă, dar am prevăzut și rafturi speciale unde acestea pot fi expuse în interiorul magazinelor … cei care vor să aleagă greieri, larve și lăcuste pot merge acolo, iar cei care nu vor, așa cum îmi imaginez că sunt majoritatea italienilor, se pot ține departe”, a declarat Francesco Lollobrigida, ministrul italian al Agriculturii.
Mulți politicieni se opun planului UE
De la Italia la Marea Britanie, autoproclamații apărători ai tradiției spun că se pregătește un plan pentru a face publicul să mănânce greieri și lăcuste. Politicienii din partidul de guvernământ din Polonia le spun chiar alegătorilor să îi realeagă, altfel opoziția îi va pune să mănânce insecte.
În Franța, un parlamentar din partidul Republicanilor, s-a ridicat în Senat pentru a declara că oricine dorește să mănânce greieri poate veni pe câmpurile sale, iar ceilalți pot continua să mănânce o friptură bună de vită. Fermier de meserie, senatorul s-a declarat încă îngrijorat de faptul că alimentele pe bază de insecte ar putea fi introduse fără „informarea clară a consumatorilor”.
Sursele alternative de proteine sunt văzute ca parte a agendei de sustenabilitate a Uniunii Europene, iar vânzarea de insecte pentru hrană a fost permisă în Blocul Comunitar din anul 2021. Ele pot fi măcinate în pulbere și adăugate în hrana pentru animale, băuturi sportive, batoane, paste și pâine sau pot fi consumate întregi ca o gustare. Dar, având în vedere prețul lor și imaginea lor nu tocmai apetisantă, ele rămân o piață de nișă.