Prim-ministrul italian Mario Draghi a declarat joi seară, într-o conferinţă de presă, că Executivul de la Roma este gata să redeschidă economia de la începutul lunii iunie sau chiar mai devreme. El a susținut că turiştii care vor sosi în Italia trebuie să prezinte un certificat ori paşaport de vaccinare anti-Covid.
Draghi a declarat, potrivit ABC News, citat de news.ro, că Italia trebuie să se concentreze pe vaccinarea 100% a vârstnicilor şi a persoanelor vulnerabile. Astfel, activitatea economică a ţării să poată fi reluată rapid.
Oficialul italian s-a arătat încrezător, că Italia îşi va atinge obiectivul de 500.000 de doze administrate zilnic până la finalul lunii aprilie. Semnalul său a fost dat în ciuda unei încetiniri a administrării vaccinurilor anti-Covid în timpul sărbătorilor pascale şi din cauza unor întârzieri în primirea dozelor. Cu alte cuvinte, va fi posibil ca până la finalul lunii septembrie 80% din populaţie să fie vaccinată.
„Există posibilitatea unei cooperări între ţările mediteraneene: Italia are multe de învăţat de la Grecia şi Spania. Trebuie să acţionăm imediat pentru a primi turiştii vaccinaţi”.
Mario Draghi a susținut că aceste două ţări se pregătesc pentru revenirea turiştilor după ce restricţiile de călătorie impuse în pandemie.
Cum pot intra turiștii în Italia
Şi Italia face deja planuri pentru a primi turiştii străini, începând cu cei care au certificate care să ateste vaccinarea împotriva Covid-19.
Ministrul italian al Turismului speră să promoveze unele dintre insulele mici ale ţării, precum Capri, ca „libere de Covid”, pentru a-i încuraja pe turişti să revină.
De altfel, potrivit reglementărilor care au intrat în vigoare de marţi, 6 aprilie, Italia a scurtat carantina cu cinci zile pentru vizitatorii din 30 de ţări. Mai exact, persoanele care se află pe următoarea listă vor sta mai puțin în carantină.
Astfel, în loc de două săptămâni de carantină forţată, călătorii din ţările: Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda, Norvegia, Lichtenstein, Eleveţia, Andorra, Principatul Monaco), adică majoritatea din Uniunea Europeană, vor petrece doar cinci zile în izolare.