Datoria publică a Italiei a depășit 3.000 de miliarde de dolari
Conform datelor publicate de Banca Centrală a Italiei, datoria publică a urcat la 2.790 de miliarde de euro (3.022 de miliarde de dolari) în martie, de la 2.762 miliarde de euro (2.992 de miliarde de dolari) în februarie.
În pofida majorării valorii datoriei, ponderea datoriei ca procent din PIB a scăzut la 144%, în urma creşterii economiei. În timpul perioadei de vârf a pandemiei din 2022, ponderea datoriei Italiei ca procent din PIB a atins nivelul record de aproximativ 155%.
Italia rămâne una dintre cele mai îndatorate ţări din lume şi are al doilea cel mai ridicat nivel al datoriei din zona euro, după Grecia.
Pentru mulți, Italia este țara europeană cu cel mai probabil risc să se confrunte cu o criză a datoriilor, traiectoria datoriei sale publice fiind destul de îngrijorătoare.
„Italia rămâne una dintre cele mai îndatorate țări din Europa, cu provocări structurale semnificative de înfruntat”, a spus Guillaume Derrien, economist la BNP Paribas.
„Creșterea economică potențială rămâne scăzută, au fost implementate unele reforme structurale de guvernul Mario Draghi, în special în sistemul de justiție, dar, în general, cheltuielile publice sunt slab controlate și rigiditățile pieței muncii persistă”, afirma acesta în septembrie 2022.
Schimbări în Italia! Venitul cetăţeniei va fi înlocuit și va fi acordat doar anumitor persoane
Premierul Italiei, Giorgia Meloni a fost criticată aspru de opoziție și sindicatele din Italia, în contextul în care autoritățile vor să desființeze un ajutor acordat celor mai săraci pe care-l primesc milioane de oameni şi să-l înlocuiască cu altul, limitat la familii alcătuite din persoane care prezintă dizabilităţi, minorilor şi persoanelor în vârstă de peste 60 de ani.
„Venitul cetăţeniei” este, în opinia susţinătorilor săi, un „amortizor social” dovedit în sudul Italiei, afectat de sărăcie, însă în opinia criticilor el este extrem de costisitor şi îi menţine pe cei care-l primesc în afara câmpului muncii, notează afp.com
Acest venit a valorat opt miliarde de euro în 2022, potrivit informațiilor de sursa menționată.
Pornind de la această situație, Georgia Meloni a lansat un mesaj dur.
„Reformăm venitul cetăţeniei, pentru a face diferenţă între cei care sunt capabili să muncească şi cei care nu sunt”, a susținut Giorgia Meloni.
Despre „cecul includerii” în valoare de 5,4 miliarde de euro pe an
Începând de la 1 ianuarie 2024, „venitul cetăţeniei” urmează să fie înlocuit cu acest „cec al includerii”, în valoare de 5,4 miliarde de euro pe an.
Amintim că „venitul cetăţeniei” era destinat oricărei persoane care-şi dovedea veniturile foarte modeste, însă „cecul includerii” va fi rezervat familiilor alcătuite din persoane cu o dizabilitate, minorilor şi persoanelor în vârstă de peste 60 de ani.
Acesta urmează să fie plafonat la 500 de euro pe lună – 630 de euro în gospodării cu persoane în vârstă de peste 67 de ani sau care prezintă o dizabilitate gravă -, iar familiile care nu sunt proprietarele locuinţei primesc în plus 280 de euro.
Totodată, are o durată de 18 luni şi poate să fie prelungit cu un an, după o pauză de o lună.