Italia face pași mari spre reintroducerea energiei nucleare, cu scopul de a decarboniza industriile poluante.Guvernul italian condus de Giorgia Meloni a anunțat o mișcare semnificativă pentru reintroducerea energiei nucleare în mixul energetic național, cu scopul de a reduce emisiile de carbon și a sprijini tranziția verde a economiei.

Italia colaborează cu giganți industriali pentru a explora energia nucleară

Așa cum a anunțat ministrul Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, compania de utilități Enel SpA, alături de Leonardo, renumită pentru expertiza sa în domeniul apărării, și Ansaldo Energia, cunoscut producător de energie, au ajuns la un acord pentru a dezvolta o companie destinată cercetării utilizării energiei nucleare.

ministrul Energiei din Italia, Gilberto Pichetto Fratin
Gilberto Pichetto Fratin (SURSA FOTO: captură de ecran YouTube)

Colaborarea acestor mari actori industriali este destinată să asigure utilizarea celor mai noi tehnologii în domeniul nuclear, mai ales în contextul în care Italia dorește să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

În cadrul unui eveniment care a avut loc la Milano, Pichetto a declarat că Enel va contribui cu expertiza sa dobândită în gestionarea centralelor nucleare din Spania, iar Leonardo va explora posibilitățile de integrare a energiei nucleare în sectorul militar.

„În timpul primei faze, noua companie se va concentra pe un studiu de fezabilitate pentru a alege cea mai bună tehnologie pentru energia nucleară”, a explicat Luca Mastrantonio, directorul diviziei de inovare în energie nucleară a Enel.

Italia revine la energia nucleară după aproape 40 de ani

Într-un pas simbolic, Guvernul italian a adoptat un proiect legislativ care permite utilizarea energiei nucleare pe teritoriul național, anul acesta.

După ce centralele nucleare au fost interzise în urma referendumurilor din 1987 și 2011, Italia revine acum asupra acestei decizii.

Autoritățile italiene sunt hotărâte să integreze cele mai noi tehnologii în domeniu, având în vedere contextul internațional și nevoia urgentă de decarbonizare.

„Cadrul legislativ va fi finalizat cel mai probabil în următorii doi ani și jumătate”, a menționat Pichetto, adăugând că acest pas va contribui la realizarea unui mix energetic sustenabil pentru viitorul Italiei.

Cum poate energia nucleară să sprijine industria italiană

Guvernul italian, condus de Giorgia Meloni, consideră că reactoarele modulare mici (SMR) ar putea juca un rol crucial în decarbonizarea unor sectoare industriale cu un impact poluant semnificativ, precum producția de oțel, sticlă și faianță.

Autoritățile estimează că, prin integrarea energiei nucleare în mixul energetic, Italia ar putea economisi până la 17 miliarde de euro până în 2050, reducând costurile asociate cu tranziția verde și decarbonizarea economiei.

În plus, Pichetto Fratin a declarat că Planul național de energie și climă al Italiei preconizează că ponderea energiei nucleare în mixul energetic ar putea ajunge la 22%.

Acesta reprezintă un obiectiv ambițios, dar esențial în contextul crizei climatice și al eforturilor de reducere a emisiilor de carbon la nivel global.