Fitch Ratings a confirmat joi ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Italiei, în valută şi monedă locală la "A minus", cu perspectivă negativă, iar calificativul pe termen scurt a fost confirmat la "F1".
De asemenea, Fitch a confirmat plafonul de ţară al Italiei la "AAA". Decizia Fitch de confirmare a ratingurilor vine la mai puţin de o săptămână după retrogradarea Italiei cu două trepte, la "Baa2" de către Moody’s. Standard & Poor’s atribuie Italiei un rating "BBB plus".
Confirmarea ratingurilor suverane ale Italiei ţine cont de o perspectivă care depăşeşte actualele condiţii economice şi financiare şi ţine cont de reformele structurale recente şi de cele viitoare, care vor îmbunătăţi potenţialul de creştere al economiei. Mai mult, confirmarea reflectă angajamentul demonstrat al guvernului de a reduce deficitul bugetar şi datoria publică, se arată în raportul Fitch.
Perspectiva negativă asupra ratingurilor suverane ale Italiei reflectă următorii factori de risc: potenţialul pentru o înrăutăţire mai severă pe termen scurt şi mediu a perspectivei economice faţă de estimarea actuală a Fitch, devierea performanţei fiscale de la proiecţiile realizate de Fitch, care ar avea ca rezultat eşecul stabilizării şi plasării pe un trend descendent a procesului de reducere a datoriei publice ca procent din PIB în următorii trei ani, incertitudinile politice pe termen mediu, în special privind procesul de continuare şi finalizare a reformelor structurale necesare sporirii competitivităţii şi potenţialului de creştere al economiei italiene.
De asemenea Fitch aminteşte de perspectiva înrăutăţirii condiţiilor de finanţare, ca rezultat al şocurilor interne sau externe, în special adâncirea crizei datoriilor din zona euro.
Marţi, Banca Centrală a Italiei şi-a revizuit, în scădere, estimările privind evoluţia economiei italiene în acest an până la o scădere a Produsului Intern Brut de 2%, faţă de o scădere de 1,5% cât estima la începutul anului. De asemenea, Banca Italiei a estimat că rata şomajului va continua să crească la peste 11% anul viitor de la 10,1% în prezent.
Datoria publică a Italiei a urcat la 120,1% din PIB în 2011 şi ar urma să ajungă la 123,4% din PIB anul acesta, a anunţat guvernul în aprilie.
Şi Fondul Monetar Internaţional a avertizat săptămâna trecută că economia Italiei rămâne vulnerabilă la criza datoriilor din zona euro şi s-ar putea confrunta cu un şoc în ciuda ‘eforturilor deosebite’ ale premierului Mario Monti. FMI se aşteaptă ca redresarea să fie vizibilă numai la începutul anului viitor prin creşterea exporturilor dar ritmul creşterii economiei va continua să fie sub cel al restului zonei euro fără adoptarea unor reforme majore.
FMI cere Italiei reducerea cheltuielilor şi impozite mai scăzute pe termen mediu şi implementarea reformelor structurale, cum ar fi reformarea pieţei muncii, introducerea unor reglementări în favoarea afacerilor şi majorarea concurenţei în sectorul serviciilor.
FMI estimează că datoria publică a Italiei va urca la aproximativ 126,4% din PIB în 2013, înainte de a scădea la 119% din PIB în 2017, dar redresarea lentă sau derapajele politice ar putea determina un nivel chiar mai ridicat al datoriei publice.
Analiştii avertizează că Italia, a treia mare economie a zonei euro, ar putea avea nevoie de asistenţă financiară, din cauza creşterii costurilor sale de creditare şi a adâncirii crizei din zona euro.