Italia urmează să prezinte luni un nou pachet de stimulare în valoare de până la 7 miliarde de euro pentru a limita creșterea prețurilor la energie și pentru a ajuta companiile să facă față impactului economic al războiului din Ucraina, au declarat sindicatele după o întâlnire cu guvernul, transmite Reuters.

Ce conține mai exact noul pachet?

Noul pachet se adaugă la cele aproximativ 15 miliarde de euro deja bugetate din ianuarie pentru a ajuta firmele și gospodăriile să facă față prețurilor la electricitate, gaz și benzină.

Italia, ale cărei două bănci de top au o expunere considerabilă la Rusia și care se bazează în mare măsură pe Moscova pentru nevoile sale energetice, și-a văzut perspectivele de creștere deteriorându-se brusc de la invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie.

Potrivit unui proiect de decret consultat de Reuters, Roma intenționează să prelungească până la 8 iulie o reducere de 25 de cenți pe litru a accizelor la prețul carburanților la pompă, care altfel ar expira luni.

Profitând de o relaxare temporară a normelor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat, guvernul va oferi, de asemenea, garanții de stat pentru împrumuturile bancare și subvenții de până la 400.000 de euro pentru a ajuta mii de firme afectate de sancțiunile împotriva Rusiei.

Pachetul a lăsat însă sindicatele dezamăgite

„Nu este suficient”, a declarat Maurizio Landini, șeful CGIL, cea mai mare confederație sindicală din Italia.

Roma își propune să finanțeze majoritatea noilor măsuri fără împrumuturi suplimentare, grație unei marje de manevră bugetară de 6 miliarde de euro anunțate în aprilie, ca urmare a unor venituri fiscale mai mari și a unor cheltuieli mai mici decât se preconiza inițial.

În pofida presiunilor coaliției și ale sindicatelor de a majora împrumuturile pentru a evita recesiunea, Trezoreria vrea să se țină de obiectivul stabilit în toamnă de a reduce deficitul bugetar în acest an la 5,6% din producția națională, de la 7,2% în 2021.

Planurile Italiei pentru reducerea dependenței energetice

Premierul Mario Draghi va dezvălui, de asemenea, planurile de reducere a dependenței Italiei de gazul rusesc și de accelerare a implementării energiei regenerabile, a declarat biroul său. Draghi va susține o conferință de presă după o reuniune de urgență a miniștrilor UE din domeniul energiei, convocată pentru a discuta situația energetică a blocului comunitar.

Planurile Italiei includ reactivarea unor centrale electrice pe bază de cărbune și, dacă este necesar, raționalizarea livrărilor de gaze, au declarat pentru Reuters oficiali guvernamentali.

Reuniunea UE a fost convocată după ce Moscova a oprit furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria pentru că au refuzat să plătească gazul rusesc în ruble.