Italia pregateste un plan propriu de sustinere a sistemului bancar, care va fi aprobat saptamana viitoare, a declarat premierul italian Silvio Berlusconi.

In acest fel, Italia se alatura tarilor care au adoptat masuri similare si, potrivit analistilor, aceasta intarziere a fost determinata de faptul ca bancile italiene nu s-au confruntat cu probleme la fel de mari precum bancile din celelalte tari dezvoltate.

Mai mult decat atat, la inceputul lunii octombrie, Silvio Berlusconi a propus infiintarea unui fond comun al celor 27 state membre ale UE  pentru a ajuta institutiile financiare sa depaseasca aceasta criza, propunere care insa a fost respinsa. 

„Am propus si voi considera in continuare ca acesta ar fi cel mai bun lucru pentru noi, sa avem o baza comuna de protejare pentru Cele 27 de tari europene. Bineinteles, este dificil, insa consider ca, avand o moneda comuna, putem actiona impreuna pentru a gestiona aceasta criza, pentru a sustine sistemul financiar si pentru a le garanta cetatenilor nostri ca nimeni nu va suferi pierderi din cauza acestei crize”, declara la acea data Silvio Berlusconi.

Pentru ca planul sau nu s-a bucurat de sustinere, premierul italian a propus un plan propriu care, in afara de ajutorul acordat bancilor, prevede facilitarea accesului la credite pentru populatie.