‘Ne aşteptăm la un declin semnificativ al datoriei publice în viitorul apropiat’, datorită creşterii mai ridicate a produsului intern brut nominal, a declarat Padoan pentru CNBC.
Luna trecută, Comisia Europeană (CE) a avertizat Italia, Franţa, Portugalia şi Belgia că planurile lor privind proiectele de buget pe 2018 prezintă riscul de a nu îndeplini ţintele UE privind deficitul şi datoria. Miercuri, un purtător de cuvânt al CE a afirmat că Italia trebuie să acţioneze în vederea reducerii datoriei publice masive.
‘Redresarea economiei Italiei se consolidează, dar se confruntă cu dificultăţi persistente, din cauza nivelului ridicat al datoriei’, a declarat oficialul.
Bruxelles-ul face presiuni asupra autorităţilor de la Roma să depună mai multe eforturi pentru îmbunătăţirea finanţelor publice şi ar urma să trimită o scrisoare în care să solicite clarificări privind Bugetul pe 2018.
‘Comisarii europeni au avut o discuţie despre planurile bugetare ale statelor din zona euro, inclusiv despre situaţia datoriei Italiei, dar deciziile vor fi anunţate săptămâna viitoare’, a precizat purtătorul de cuvânt al CE.
Asociaţia Confindustria estima recent că datoria Italiei va scădea uşor în 2018, la 131,8% din PIB, de la un nivel de 132,6% din PIB previzionat pentru acest an, ceea ce l-a determinat pe ministrul de Finanţe Pier Carlo Padoan să declare: ‘Se pare că economia revine la normal’.
De asemenea, Confindustria se aşteaptă la un avans al PIB-ului celei de-a treia economii a zonei euro de 1,5% în 2017 şi de 1,3% în 2018.
Grecia şi Italia au cel mai ridicat nivel al datoriei din UE, depăşind cu mult plafonul de 60% din produsul intern brut cerut de Uniunea Europeană.
Guvernul de la Roma are ca obiectiv reducerea datoriei publice până la 127,9% în 2017 şi 123,7% în 2018. AGERPRES