Italia primește un avertisment foarte serios de la agenţia de evaluare Moody’s. Ce îi amenință ratingul de țară

Italia

Italia este cel mai mare beneficiar al fondului UE de relansare, cu sume totale în valoare de 209 de miliarde de euro. Tensiunile politice interne ridică însă foarte serioase dubii cu privire la capacitatea Romei de a accesa fondurile europene.

Italia se confruntă cu situația neplăcută de a fi penalizată de una dintre cele mai mari agenții internaționale de rating, ca urmare a incapacității Guvernului de la Roma de a accesa fondurile europene.

Acest lucru nu s-a întâmplat încă, dar tensiunile politice interne și situația precară a Guvernului Conte au atras un avertisment foarte serios.

Italia ”se confruntă cu provocări serioase”

Astfel, agenţia de evaluare Moody’s a avertizat vineri că incapacitatea Italiei de a profita de resursele puse la dispoziţia sa de Uniunea Europeană, pentru stimularea potenţialului său de creştere economică, ar putea pune presiuni pentru o retrogradarea a ratingului de ţară, transmite Reuters.

În luna noiembrie, Moody’s a confirmat ratingul suveran al Italiei la „Baa3”.

Potrivit Moody’s, deşi organizarea de alegeri anticipate în Italia este puţin probabilă, guvernul condus de premierul Giuseppe Conte „se confruntă cu provocări serioase în ceea ce priveşte gestionarea actualei faze a pandemiei cât şi asigurarea unei absorbţii eficiente şi la timp a fondurilor din mecanismul european de revenire”.

Italia, cel mai mare beneficiar al fondului UE de relansare

Premierul italian Giuseppe Conte a câştigat marţi un vot crucial de încredere în Senat, însă guvernul său de coaliţie, lipsit de o majoritate absolută, a ieşit foarte slăbit din această încercare.

După voturi succesive în ambele camere, viitorul premierului Conte ca şef al executivului nu este ameninţat pe termen scurt, dar marja sa de manevră riscă să se reducă semnificativ deoarece Italia se confruntă cu cea mai gravă recesiune economică din perioada postbelică, o consecinţă a pandemiei care a ucis peste 83.000 de persoane.

Italia este cel mai mare beneficiar al fondului UE de relansare, cu sume totale în valoare de 209 de miliarde de euro, însă tensiunile în rândul coaliţiei guvernamentale de la Roma au ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea ţării de a pune la punct un plan naţional care să fie aprobat de UE.

Lunile februarie şi martie, cruciale

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni a subliniat recent că lunile februarie şi martie vor fi cruciale pentru evaluările Comisiei cu privire la modul în care fiecare dintre cele 27 de state membre intenţionează să cheltuie banii care îi vor reveni din fondul UE de relansare, în valoare de 750 miliarde de euro, planuri care ulterior trebuie validate şi de miniştrii europeni de Finanţe.

Instrumentul de redresare NextGenerationEU al UE, în valoare de 750 de miliarde euro, include granturi şi împrumuturi.

Guvernele celor 27 de state membre UE au căzut de acord să se împrumute, să cheltuie şi să ramburseze în comun 750 miliarde de euro pentru a ajuta economiile lor să îşi revină din recesiunea provocată de izolare şi acum se concentrează asupra celor mai bune moduri pentru a cheltui aceşti bani.