Randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene pe 10 ani au crescut marţi deoarece investitorii sunt îngrijoraţi de a treia economie a zonei euro s-ar putea îndrepta spre o nouă criză bancară, transmite Reuters.
Luni, acţiunile băncilor italiene UniCredit SpA, Monte dei Paschi di Siena (MPS) şi Banca Popolare Emilia Romagna (BPER) au fost suspendate de la tranzacţionare la Bursa de la Milano, din cauza volatilităţii excesive.
Banca Centrală Europeană (BCE) nu a exclus luni acordarea unor ajutoare de stat pentru băncile din zona euro, în timp ce Italia negociază cu Comisia Europeană un plan de recapitalizare a creditorilor italieni cu bani publici.
Al treilea grup bancar italian – Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) – este în centrul temerilor investitorilor, după ce BCE i-a cerut să-şi reducă creditele neperformante cu 40% în următorii trei ani.
"În ultima vreme, bondurile statelor de la periferia zonei euro nu au mai adus profit. Un motiv ar fi temerile privind băncile italiene, după ce BCE a avertizat Banco Monte dei Paschi în legătură cu creditele neperformante", a apreciat analistul Birgit Figge de la DZ Bank.
Marţi, randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene au urcat cu trei puncte de bază, la 1,19%, în timp ce bondurile echivalente din Spania şi Portugalia au crescut la 1,18% şi, respectiv, 3,02%.
În schimb, randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale germane pe 10 ani (faimoasele "bund") au scăzut cu două puncte de bază, la minus 0,16%, aproape de nivelul minim record de 0,169% înregistrat după ce alegătorii din Marea Britanie au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană (Brexit).
În 14 iunie, pentru prima dată în istorie, randamentele obligaţiunilor germane pe 10 ani au coborât sub nivelul zero, la minus 0,005%, ceea ce înseamnă că investitorii acceptă să achiziţioneze aceste obligaţiuni chiar dacă nu vor primi dobânzi. Bondurile germane sunt unele dintre cele mai sigure active din lume, iar randamentul constituie un indicator de referinţă pe piaţa de obligaţiuni suverane.AGERPRES