Matteo Politi rămâne în Italia

Matteo Politi, falsul chirurg estetician a cărui activitate a afectat numeroși pacienți români, nu va fi extrădat. Curtea de Apel din Veneția a respins solicitarea de extrădare formulată de România în cazul lui Matteo Politi. Vă amintim că falsul chirurg a primit o sentință de 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare.

Falsul medic a fost capturat în casa părinților săi, din Marghera, Italia, pe data de 22 august. Se pare că infractorul locuia acolo încă din decembrie. Politi a fost eliberat la două zile după arestare însă este obligat de către autoritățile italiene să se prezinte la poliție săptămânal.

Avocatul falsului chirurg, Giovanni Catanzaro, susține că ia în considerare un apel la decizia curții. „Ne vom gândi dacă vom face apel la decizia Curții de Apel”, a declarat avocatul.

Acesta ceruse ca inculpatul să execute pedeapsa de trei ani și zece luni prin pedepse alternative, nu prin închisoare. Aceste alternative ar fi inclus și diverse cursuri serale, o diplomă în biotehnologii sanitare și munca într-un hotel.

Avocatul are la dispoziție cinci zile pentru a face recurs la Curtea Supremă.

Care sunt faptele pentru care este judecat falsul chirurg

Vă amintim că Politi se prezenta ca fiind medicul specializat în tratarea VIP-urilor, cu toate acestea, avea doar 8 clase de școală. Individul care s-a autointitulat medic a fost capturat de carabinieri în baza unui mandat european de arestare emis de autoritățile judiciare române.

Conform rechizitoriului, acesta ar fi înșelat 19 persoane, printre care și doi medici.

„În perioada martie 2018 – 07.12.2018, bărbatul a exercitat acte specifice profesiei de chirurg plastician-estetician asupra a nouăsprezece paciente, în cadrul unor clinici de pe raza municipiului Bucureşti. (…)

În perioada martie 2018 – 07.12.2018, medicul „a indus în eroare nouă persoane vătămate cu privire la calitatea sa de medic specialist în chirurgie plastică-estetică şi de medic cu drept de practică pe teritoriul României, folosind un numele fals şi a efectuat asupra acestora acte specifice calităţii de chirurg plastician-estetician, obţinând astfel un folos patrimonial injust constând în sumele de bani achitate de paciente pentru actele medicale exercitate asupra acestora, în valoare de aproximativ 13.880 de lei şi 10.150 de Euro”.

Anchetatorii susțineau că inculpatul declara că va deveni proprietarul unei clinici în București până la data de 17 septembrie 2018, deși știa că nu dispunea de mijloacele financiare necesare pentru a face această achiziție în termenul respectiv.

El le-a determinat pe două victime, doi medici, să încheie un contract de prestări servicii cu o societate comercială la care era administrator, obținând astfel suma de 13.896 lei.