Italia se depopulează într-un ritm îngrijorător! Populația scade cu sute de mii de oameni anual. Pandemia a grăbit procesul, dar depopularea se petrece de mulți ani, înaintea crizei Covid-10. Jumătate din italieni au cel puțin 47 de ani, cea mai mare vârstă medie din Europa.
Italia se depopulează într-un ritm îngrijorător! Când Daniela Vicino a început să predea în Sicilia acum 30 de ani, avea aproximativ 30 de elevi în clasă. O cifră astăzi aproape înjumătățită din cauza scăderii natalității.
Acum sunt „18-20 cel mult și chiar 15-16 în unele cazuri”, a declarat ea pentru AFP în Caltagirone, un oraș din sud-estul Siciliei. „Este foarte dureros”, adaugă ea.
De multă vreme, Italia a avut de mult una dintre cele mai scăzute rate de natalitate din Europa, dar situația s-a agravat și mai mult odată cu pandemia.
Italia se depopulează într-un ritm îngrijorător! ”O Italie care încetează lent să mai existe”
Anul trecut, populația Italiei a scăzut cu aproape 400.000 de oameni, aproximativ echivalentul unui oraș ca Florența, ajungând la 59,3 milioane, în timp ce numărul morților a crescut, numărul naşterilor și imigrația au scăzut.
În prezent, mai puțini copii înseamnă mai puțini adulți care lucrează și plătesc impozite în câțiva ani, ceea ce va face țara mai puțin productivă și în dificultate pentru a menţine nivelul de trai al populației sale îmbătrânite.
Acesta a fost mult timp un motiv de îngrijorare pentru societățile occidentale, dar amenințarea este și mai mare pentru Italia, una dintre cele mai puțin dinamice economii din cele mai industrializate țări.
Premierul Mario Draghi a promis mai multe creșe, ajutoare pentru femeile care lucrează și acces mai ușor la împrumuturi ipotecare pentru cuplurile tinere, ca parte a planului de recuperare post-Covid în valoare de 221 miliarde de euro, finanțat de Uniunea Europeană.
„O Italie fără copii (…) este o Italie care încetează lent să mai existe”, a avertizat, vineri, fostul șef al Băncii Centrale Europene (BCE) în timpul „rapoartelor generale despre natalitate”, organizate la Roma în prezența Papa Francisc.
”În ultimii ani, situația s-a înrăutățit cu adevărat”
„Astăzi, jumătate din italieni au cel puțin 47 de ani, cea mai mare vârstă medie din Europa”, a subliniat el.
În prezent, sistemul italian de protecție socială se concentrează pe vârstnici, lăsând puține resurse pentru generațiile mai tinere.
Lovit de criza economică, orașul Caltagirone, situat în vârful unui deal și renumit pentru faianța colorată și arhitectura sa barocă clasificată drept patrimoniu UNESCO, ilustrează actuala criză demografică.
Numărul anual de nașteri a fost redus la jumătate între 1999 și 2019, scăzând de la 532 la 265, potrivit Institutului Național de Statistică Istat, făcându-l unul dintre cele zece orașe italiene în care rata natalității a scăzut cel mai mult.
„Aceste cifre nu mă surprind”, a reacționat pentru AFP primarul din Caltagirone, Gino Ioppolo, care atribuie această scădere în parte unor factori externi, în special închiderea în 2019 a unei mari tabere de migranți din Mineo, un oraș vecin ai cărui rezidenți depind de maternitatea din orașul său.
Într-o școală din oraș, directorul și fostul primar Franco Pignataro explică de ce numărul elevilor săi s-a redus cu aproximativ o treime în 15-20 de ani.
„În ultimii ani, situația s-a înrăutățit cu adevărat”, observă el, subliniind că tinerii părăsesc masiv Caltagirone pentru că „nu există oportunități de muncă”.
Nașterile au scăzut semnificativ în decembrie și ianuarie
Luca Giarmana, în vârstă de 27 de ani, locuiește în continuare în Caltagirone, dar recunoaște că face parte dintr-o minoritate: din cei treizeci de colegi ai săi din liceu, 90% au plecat și doar unul are un copil.
„Acest lucru este legat de un declin general al economiei din ultimii 20 de ani, de dificultatea de a găsi un loc de muncă, de dificultatea de a obține o situație stabilă, de condițiile esențiale pentru a decide întemeierea unei familii”, rezumă el, potrivit LE VIF, din Belgia.
De ani de zile, numărul de nașteri a scăzut în Italia, de exemplu, de la 534.000 în 2012 la 404.000 în 2020, un an marcat totuși de pandemie.
Pentru 2021, institutul Istat prognozează o nouă scădere la 384-393.000 de nașteri, o scădere datorată în principal pandemiei și care de această dată se extinde la întreaga lume.
În decembrie și ianuarie, la nouă luni de la apariţia noului coronavirus în Italia, nașterile au scăzut cu 10 și, respectiv, 14% pe parcursul unui an.
În cadrul strategiei sale de stopare a declinului demografic, guvernul lucrează la un proiect de lege care vizează în special introducerea unor ajutoare mai generoase pentru familiile cu copii și concediul parental mai lung. Cu toate acestea, va dura câțiva ani până când va avea un impact.
Potrivit sondajelor de opinie, cuplurile italiene își doresc în medie doi copii, în timp ce numărul de copii per femeie era de 1,24 în 2020.
Sursă foto: Dreamstime.