“Adunarea generală a Galsi, ţinută la 14 noiembrie 2012, la Milano, a amânat în unanimitate decizia finală de a investi (FID) pentru 30 mai 2013 din motive tehnice”, a precizat într-un comunicat grupul de hidrocarburi citat de agenţia APS. În iulie, preşedintele director general al Sonatrach, Abdelhamid Zerguine, anunţase că grupul său se va pronunţa în luna noiembrie asupra oportunităţii de a dezvolta sau de a abandona acest proiect.

Sonatrach a precizat că, în cursul vizitei preşedintelui Consiliului Italian, Mario Monti, în Algeria la începutul lunii noiembrie, cele două ţări au luat act cu satisfacţie de avansul semnificativ al proiectului Galsi, care marchează o etapă importantă în concretizarea acestui proiect strategic de aprovizionare pe termen lung a pieţei italiene cu gaze. Sonatrach deţine o parte majoritară de 41,6 % în societatea proiectului Galsi pe care ar urma să-l construiască în asociere cu grupurile italiene Edison şi Enel.

Zerguine indicase în iulie că decizia de a angaja dezvoltarea acestui gazoduct transcontinental, care ar urma să transporte 8 miliarde de m.c. de gaze anual, a fost întârziată din cauza formulelor diferite de preţuri pe care asociaţii voiau să le impună grupului său. PDG Sonatrach adăugase, de asemenea, că grupul său nu poate avansa în negocierile acestui proiect atât timp cât problema preţului gazelor nu este rezolvată. “Considerăm că nu trebuie să investim fără ca investiţiile noastre să fie garantate şi protejate. Trebuie ca şi cei care extrag gaze să investească împreună cu noi şi să asigure o amortizare rezonabilă instalaţiilor noastre pe termen lung’, declarase atunci Zerguine.

Ministrul energiei şi minelor, Youcef Yousfi, afirmase la rândul său, în iunie că Algeria va menţine formula preţului în contractele pentru gaze pe termen lung cu clienţii săi europeni, odată ajunse la termen. Sonatrach a realizat o cifră de afaceri a exporturilor de 72 miliarde de dolari în 2011, faţă de 56 miliarde în 2010.

Sursa: Agerpres