Italia și căderea inexorabilă a Mișcării 5 Stele. S-a prăbușit în sondaje
Se mai poate salva „Mișcarea 5 stele”, sau este sortită, pe termen scurt, la dispariție? Luni, 27 iunie, fondatorul mișcării „antisistem”, Beppe Grillo, absent de luni de zile de pe scena politică italiană, a venit la Roma pentru a încerca să mobilizeze trupele rămase. În confortul obișnuitului său hotel de lux, cu lambriuri din lemn și o priveliște uluitoare asupra Fori Romani, a vorbit timp de mai bine de trei ore cu actualul lider al Mișcării 5 stele (M5S), Giuseppe Conte, și cu parlamentarii acestei mișcări.
Nu s-a strecurat niciun anunț senzațional. Abia s-a menționat o posibilă deschidere a lui Beppe Grillo referitor la cel de-al treilea mandat, până acum un punct intangibil al programului M5S (conform statutelor mișcării, parlamentarii mișcării cu două mandate. nu mai au dreptul de a candida). Dar în rest, nimic, a scris Jérôme Gautheret pentru lemonde.fr
Pierzând avânt în sondaje, care o creditează cu abia 10% din intențiile de vot după ce obținuse peste 32% din voturi la alegerile legislative din martie 2018, confruntată cu o serie neîntreruptă de înfrângeri locale, alegerile municipale din 12 și 26 iunie doar au confirmat incapacitatea mișcării de a scoate candidați credibili. Mișcarea se confruntă și cu o scindare de proporții fără precedent, condusă de cel care i-a fost odată lider politic: Luigi Di Maio, actualul ministru de externe în guvernul Draghi.
Acesta din urmă și-a anunțat, pe 21 iunie, plecarea din M5S în cadrul unei conferințe de presă, în special din cauza sprijinului ambiguu al partidului pentru poziția Italiei în conflictul dintre Rusia și Ucraina. „Destulă ambiguitate. În fața barbariei lui Putin, nu putem da dovadă de ezitare”, a acuzat el, explicând motivele plecării sale. Cu câteva ore mai devreme, la Senat, mai mulți lideri ai M5S luaseră cuvântul pentru a-și exprima, în numele pacifismului, reticența față de continuarea sprijinului militar pentru Ucraina.
Această linie este cea apărată de Giuseppe Conte, dar nu poate fi cea a lui Luigi Di Maio, șeful diplomației italiene și susținător al sprijinului fără rezerve pentru Ucraina atacată. Prin urmare, acesta din urmă a decis să părăsească M5S și a fondat o nouă formațiune, „Insieme per il futuro” („Împreună pentru viitor”). În orele care au urmat, 60 de parlamentari și-au exprimat dorința de a-l urma pe ministrul afacerilor externe: 50 de deputați și 10 senatori.
Pentru conducerea M5S, lovitura este dură. Desigur, de la sosirea sa în Parlament în 2018, această formațiune greu clasificabilă a cunoscut o creștere a plecărilor și excluderilor, plus inversările de alianțe și deviațiile ideologice. Trecerea aproape instantanee de la alianța cu Liga (extrema dreapta) la o coaliție cu stânga, în vara lui 2019, provocase deja o hemoragie semnificativă. Ulterior, în februarie 2021, sprijinul pentru fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, în calitate de președinte al Consiliului de Miniștri, care a provocat multe plecări.
Divizarea aripii „instituționale”
Dar, de fiecare dată, aceste plecări s-au datorat parlamentarilor care țineau linia dură a M5S, căutând să găsească în opoziție o anumită ”puritate originală”. De data aceasta, scindarea se datorează aripii „instituționale” a partidului, cu tendință centristă. Vicepreședinte al Camerei Deputaților din 2013 până în 2018 și ministru de mai bine de patru ani, Luigi Di Maio este întruchiparea perfectă a acestei tendințe „moderate”. În vârstă de abia 36 de ani, acum evoluează în meandrele parlamentarismului italian cu ușurința unui baron al democrației creștine.
Care este sensul manevrei sale cu câteva luni înainte de niște alegeri mai mult decât incerte pentru parlamentarii M5S? „Insieme per il futuro” se prezintă ca un partid moderat, dar oferta politică în acest spațiu restrâns este deja saturată de partide mici cu geometrie variabilă, atât de mult încât potențialul său electoral este mai mult decât incert și va trebui să-și găsească aliați. Se vor întoarce cu ușurință alegătorii tradiționali M5S către un partid „pro-instituții”? Nimic nu este mai puțin sigur. Cât despre susținătorii lui Matteo Renzi sau ale altor figuri de centru precum fostul ministru Carlo Calenda, este puțin probabil să aibă cea mai mică dorință de a susține acțiunea unui ”grillinist”, chiar și a unuia pocăit…
„Pentru moment, este o operațiune parlamentară, nu electorală”, rezumă analistul Lorenzo Pregliasco, director al site-ului de analiză politică YouTrend.it. La acest nivel, în orice caz, efectul este dezastruos pentru Mișcarea 5 Stele. Marea câștigătoare a alegerilor din 2018, a început legislatura cu 227 de deputați și 111 senatori. Acum are doar 105, respectiv 62.