Rusia chemată la un summit de pace pentru Ucraina. Italia și Elveția cer negocierile cu Moscova

Italia și Elveția și-au declarat, luni, sprijinul pentru organizarea unui nou summit de pace dedicat conflictului din Ucraina, având de această dată în vedere participarea Rusiei. Potrivit agenției Dpa, acest anunț a fost făcut în urma unei întâlniri de la Locarno între ministrul italian de externe, Antonio Tajani, și omologul său elvețian, Ignazio Cassis.

Cei doi oficiali au semnat o declarație comună care subliniază necesitatea „creării celor mai bune condiții posibile” pentru un al doilea summit de pace. Acest summit ar urma să includă toate părțile implicate în conflict, inclusiv Rusia, și toți actorii internaționali relevanți.

În declarația lor, Tajani și Cassis au făcut apel către toate părțile implicate să facă eforturi maxime pentru a „stabili o platformă comună de negociere”. Această platformă ar trebui să fie bazată pe respectarea dreptului internațional și pe principii fundamentale precum integritatea teritorială și suveranitatea națiunilor, așa cum sunt prevăzute în Carta Națiunilor Unite. Ei au subliniat că pacea nu poate fi realizată fără implicarea tuturor părților interesate și fără un dialog constructiv între acestea.

Conflictul din Ucraina a început în februarie 2022, când Rusia a lansat o invazie masivă asupra țării. De atunci, Rusia a cerut Kievului să cedeze mai mult de o cincime din teritoriul său pentru a ajunge la o soluție de pace. Moscova a insistat, de asemenea, ca Ucraina să renunțe la intenția sa de aderare la NATO și să devină neutră din punct de vedere militar.

La ultimul summit, Kremlinul n-a fost invitat

În iunie, a avut loc un summit pentru pace la Bürgenstock, în Elveția, lângă Lucerna, la care au participat reprezentanți din peste 100 de țări și organizații. Totuși, Rusia nu a fost invitată la acest summit și a denunțat evenimentul ca fiind o „fraudă”. Moscova a considerat cererile Kievului – care includeau retragerea completă a trupelor rusești din teritoriile ucrainene, judecarea pentru crime de război și plata unor despăgubiri – ca fiind „ireale și absurde”.

Rusia și-a exprimat, de asemenea, o poziție critică față de organizarea unui al doilea summit de pace, respingând ideea unei eventuale participări. Potrivit Ministerului de Externe rus, o astfel de conferință s-ar concentra din nou exclusiv pe propunerile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, fără a lua în considerare pozițiile și interesele Rusiei.

Această situație subliniază dificultățile în găsirea unui compromis acceptabil pentru toate părțile implicate în conflict și complexitatea eforturilor internaționale de mediere pentru restabilirea păcii în regiune.