‘Este esenţial să evităm cheltuielile inutile şi suprapunerile. Din acest motiv am lansat 17 proiecte de apărare inteligente, dintre care trei sunt conduse de Italia’, a declarat Ramussen presei, la Roma, după o întrevedere cu Letta.

‘Securitatea are un preţ, însă insecuritatea are un cost pe care nu ni-l putem permite’, a adăugat secretarul general al NATO.

Letta a insistat la rândul său pe importanţa subiectelor militare la nivelul Uniunii Europene, care s-a concentrat în ultimii ani în special pe subiecte economice.

‘Am vorbit de viitorul summit european din decembrie, unde apărarea va fi unul din principalele subiecte. În aceşti ultimi ani ne-am confruntat cu euro şi cu criza, însă apărarea este de asemenea un subiect crucial şi este important să avem o politică europeană mai avansată’, a spus şeful guvernului italian.

Cei doi oficiali au evocat de asemenea retragerea forţei internaţionale a NATO din Afganistan (ISAF), prevăzută pentru sfârşitul lui 2014.

‘Suntem într-o fază de tranziţie de la un rol de luptă la un rol de sprijin, care este la fel de important’, a declarat Ramussen, în timp ce Letta a anunţat că la 12 august va efectua o vizită în Afganistan, la Herat şi Kabul.

Letta şi Rasmussen au evocat de asemenea situaţia din Balcani, Siria şi Libia.

Ei şi-au exprimat ‘preocuparea profundă’ pentru situaţia din Siria, dând asigurări că Italia va juca un rol important în Libia în procesul de reconstrucţie a instituţiilor.

‘Italia s-a aflat în prima linie în protejarea poporului libian şi va continua să joace un rol central în această ţară, ceea ce este cu atât mai lăudabil într-o perioadă de criză’, a declarat Rasmussen.
SURSA: Agerpres