Italia și Spania au dat UE un ultimatum! Coronavirusul pune Uniunea în dificultate

Șefii de guverne din Italia și Spania au cerut factorilor de decizie din Uniunea Europeană să vină cu un răspuns comun în zece zile, la criza declanșată pe continent de pandemia COVID - 19. Cele două țări s-au opus încheierii unui acord pe temă, în condițiile propuse azi de Bruxelles.

Şefii de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene nu au reuşit deocamdată să ajungă la un acord, privind răspunsul economic la criza provocată de pandemia de coronavirus, din cauza Spaniei şi a Italiei.

Astfel, premierii celor două țări au solicitat joi seara măsuri economice mai hotărâte şi identificarea unui răspuns comun în termen de zece zile.

După mai mult de cinci ore de la începerea summitului prin videoconferinţă, liderii statelor europene continuau să negocieze un nou text al unui acord care să răspundă cerinţelor Madridului şi Romei, conform unor surse comunitare citate de agenţia spaniolă de presă, anunță Agerpres.

Pe parcursul reuniunii la nivel înalt, premierul italian Giuseppe Conte a anunţat că a solicitat omologilor săi să convină în următoarele zece zile un răspuns comun pentru combaterea crizei şi a propus, împreună cu premierul spaniol Pedro Sanchez, crearea unui grup de lucru format din preşedinţii principalelor instituţii europene.

”Utilizarea datoriei reciproce”

Discuţiile din cadrul videoconferinţei menţionate s-au concentrat în jurul necesităţii de a se mobiliza Mecanismul European de Stabilitate (MES) – fondul european de asistenţă financiară -, sau de a se emite „obligaţiuni corona”, un instrument de datorie comună al UE, pentru a finanţa combaterea pandemiei.

Spania şi Italia se numără printre cele nouă ţări care au solicitat miercuri utilizarea datoriei reciproce pentru a face faţă unei crize declanşate de o cauză externă şi care afectează, în egală măsură, toate statele membre.

Conte şi Sanchez au cerut partenerilor europeni crearea unui grup de lucru format din liderii Comisiei Europene, Consiliului European, Parlamentului European, Băncii Centrale Europene şi Eurogrupului.

„Consecinţele coronavirusului nu ar trebui abordate în următoarele luni, ci mâine dimineaţă”, a spus Conte în cadrul videoconferinţei, potrivit unor surse guvernamentale italiene.