Se vând case cu doar un euro. Primăria cere un singur lucru noilor proprietari

casa fereastra geam

SURSA FOTO: Pexels - Vlado Paunovic

Regiunea din Italia unde casele se vând cu un euro. Viceprimarul Toti Nigrelli ține în mână câteva chei în timp ce se apropie de o casă veche de câteva secole din inima orașului Mussomeli, un oraș situat pe un deal din Sicilia.

Regiunea din Italia unde casele se vând cu un euro

Regiunea din Italia unde casele se vând cu un euro. Viceprimarul Toti Nigrelli ține în mână câteva chei în timp ce se apropie de o casă veche de câteva secole din inima orașului Mussomeli, un oraș situat pe un deal din Sicilia. Casa cu trei etaje este amplasată lângă câteva terase, de-a lungul unei alei pietruite însorite.

„Aceasta este una dintre casele noastre de 1 euro”, spune tânărul viceprimar, în timp ce încearcă să deschidă un lacăt și lanțul din jurul mânerelor ușii.

Casele abandonate din Mussomeli au ajuns să domine viața lui Toti Nigrelli în ultimii ani. În 2017, orașul a aprins visele doritorilor și pasionaților de renovare din întreaga lume, cu o schemă care ar atrage pe oricine: vânzarea unei felii de Sicilia pentru doar 1 euro, scrie ABC.net.

Programe similare sunt desfășurate în toată Italia

Programe similare sunt desfășurate în toată Italia, în orașele mici care speră să atragă noi rezidenți. Pe măsură ce tinerii din Italia migrează din ce în ce mai mult către orașe și aleg locuri de muncă cosmopolite, multe dintre cele mai frumoase sate izolate ale Italiei riscă să fie abandonate, având un număr mic de locuitori, majoritatea oameni în vârstă.

Mulți dintre ei nu au cui să lase moștenire casele și atunci recurg la varianta cedării lor administrațiilor locale.

Italia are cea mai vârstnică populație din Europa. A scăzut cu peste un milion de oameni în ultimul deceniu și se așteaptă ca lucrurile să nu se schimbe în deceniul următorul, parțial datorită scăderii ratei natalității și exodului tinerilor italieni în căutarea job-urilor în străinătate.

Mussomeli avea 15.000 de locuitori, dar după o scădere semnificativă în anii 1950, populația sa a stagnat, ajungând la aproximativ 10.000. Există previziuni că ar putea scădea și mai mult.

O casă pentru 1 euro, cu o condiție

Harta Italie / SURSA FOTO: Dreamstime

Ideea de a achiziționa o casă în Sicilia pentru doar un euro sună mai mult decât tentant pentru oricine. Dar există o condiție: trebuie renovată. În Mussomeli, cumpărătorii trebuie să-și demonstreze angajamentul de a restaura casa în termen de trei ani, lăsând municipalității un depozit de 5.000 de euro, pe care riscă să îl piardă dacă nu respectă termenul de renovare.

Stând la umbra unui balcon, Toti a împins ușa casei de 1 euro pe care o arată unui străin interesat de ea. Ușa de metal s-a deschis zgomotos, câțiva centimetri, apoi s-a deschis de tot.

„Pentru noi, este important să ne repopulăm orașul cu oameni din toate zonele lumii”, a spus Toti.

„Cred că această parte a orașului ar fi putut deveni un oraș fantomă. Datorită acestui proiect nu se va întâmpla asta”, spune el, mulțumit.

De la etaj, casa oferă priveliști superbe ale orașului. În Italia, dacă ai mai multe case, trebuie să plătești multe taxe. Un turn cu ceas vechi de 500 de ani poate fi zărit printr-un geam murdar și spart. Casa are trei dormitoare, o baie și ceva ce a fost cândva o bucătărie.

De asemenea, are o gaură mare în tavan la etajul doi, o grămadă de moloz, chiuvete sparte și o canapea veche pătată. Toti nu știe povestea acestei case, dar spune că multe dintre casele oferite acum la 1 euro sunt moșteniri nedorite.

„În Italia, dacă ai mai multe case, trebuie să plătești multe taxe, pentru că ești considerat bogat”, a spus el.

„Oamenii de aici, din Mussomeli, preferă să părăsească casa și să nu plătească taxele”, adaugă el.

În cadrul schemei au fost vândute până acum patru sute de case cu prețul de 1 euro

În cadrul schemei au fost vândute până acum patru sute de case. De la prețul de 1 euro, programul s-a extins pentru a include proprietăți „premium” care necesită mai puținăm muncă, dar costă aproximativ 25.000 de dolari.

Toti crede că renovarea acestei case de 1 euro ar costa aproximativ 50.000 de dolari. Prețul variază pentru fiecare casă, de la 17.000 de dolari, la peste 300.000 de dolari, în funcție de mărime.

Este casa în care mă voi retrage

„Această casă s-a prăbușit complet”, spune Rubia Daniels, uitându-se la casa ei de 1 euro, aflată pe una dintre cele mai vechi străzi din Mussomeli.

Femeia în vârstă de 50 de ani, din California, se consideră un pionier al schemei caselor de 1 euro din Mussomeli și unul dintre cei mai devotați clienți. Ea a vizitat pentru prima dată orașul în 2019 și a cumpărat această casă. De atunci, a mai cumpărat alte două – câte una pentru fiecare dintre copiii săi. În curând, va face din Sicilia casa ei pentru totdeauna.

„Aceasta este casa în care mă voi retrage”, a spus ea.

„Este o agonie lentă, lentă”

Pe scara casei lui Rubia, constructorul local Calogero Lanzalaco a fost angajat să se ocupe de tencuiala zidului original de piatră. Lucrează la casă de aproximativ un an și trimite în mod regulat fotografii și actualizări prin WhatsApp.

„Ținem în permanență oamenii de peste mări la curent, astfel încât să știe ce facem și cum o facem”, a spus Calogero. Cheia pentru gestionarea unei renovări la distanță este comunicarea.

„Avem o relație bună. Avem respect pentru acești oameni și îi tratăm ca pe prieteni. Nu ca pe niște clienți, ca pe prieteni”, spune el.

Afluxul de străini cu vise mari pentru casele de 1 euro a fost bun pentru echipa lui Mussomeli. Boom-ul pe care l-a creat a fost „mai mare decât ne așteptam”, a spus Calogero.

„Cred că aceasta este o inițiativă minunată”, a fost de acord Santino Sorce, care operează un magazin de gresie.

„În fiecare zi vin aici una sau două persoane care și-au cumpărat o casă și intenționează să o renoveze.”

Nu toată lumea din oraș este atât de încrezătoare că vânzarea caselor vechi poate insufla o nouă viață orașului.

„Mussomeli este pe moarte. Este o agonie lentă, lentă”, spune vânzătorul local de fructe Agostino, sprijinindu-se de camionul său.

„Oamenii în vârstă mor, ceea ce este firesc, iar tinerii pleacă pentru că nu au de lucru. Nu văd nicio perspectivă pentru viitor.”