Nicolae Ciucă, întâlnire cu Sergio Mattarella

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a subliniat miercuri, în cadrul întâlnirii cu preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, sprijinul pe care Italia îl oferă României pentru aderarea la Spaţiul Schengen.

Fostul prim-ministru al României a subliniat și sprijinul pentru facilitarea tranzitului la frontierele terestre.

De asemenea, el speră că acest obiectiv va fi atins cât mai curând posibil. Ciucă a subliniat că România recunoaște susținerea acordată de Italia Republicii Moldova în procesul său de aderare europeană.

În plus, a menționat că, înainte de a ajunge în România, președintele italian a vizitat Chișinăul. Acolo, el a reafirmat acest sprijin.

„Apreciem sprijinul pe care Italia îl acordă României în admiterea în Spaţiul Schengen şi cu vămile terestre şi sperăm că acest obiectiv de ţară să fie atins cât de curând. Asta i-am spus preşedintelui Italiei, Sergio Mattarella, pe care l-am primit la Palatul Parlamentului, în cadrul vizitei sale oficiale la Bucureşti. I-am transmis că România apreciază susţinerea pe care ţara sa o acordă Republicii Moldova, în cadrul procesului de aderare europeană. Chiar înainte de a sosi în România, şeful statului italian a fost la Chişinău, unde a reiterat acest sprijin”, a scris Ciucă pe Facebook.

Italia apreciază contribuția pe care românii o fac la economia țării

El a subliniat că Sergio Mattarella recunoaște și apreciază contribuția semnificativă a românilor din Italia la economia acestei țări.

Nicolae Ciucă este bucuros de faptul că Sergio Mattarella recunoaște contribuția semnificativă a românilor din Italia.

El a adăugat că românii constituie cea mai mare comunitate străină din Italia și una dintre cele mai bine integrate.

„Mă bucură că Sergio Mattarella apreciază contribuţia pe care românii din Peninsulă o au la economia italiană. Conaţionalii noştri sunt cea mai mare comunitate străină din ţara sa şi una dintre cele mai bine integrate”, a adăugat Ciucă.

Italia susține România în Schengen

România reprezintă un partener esențial pentru Italia atât la nivel bilateral, cât și în contextul european și internațional. El a exprimat dorința ca România să devină un membru deplin al Spațiului Schengen.

El a ținut o conferință de presă comună cu președintele Klaus Iohannis, în timpul vizitei sale oficiale la București, miercuri.

„România pentru Italia este un partener extrem de important şi pe plan bilateral, european, dar şi pe cel internaţional. Apartenenţa la Uniunea Europeană este alt motiv de dialog şi de colaborare şi din acest motiv eu îmi doresc ca Italia să ceară Consiliului European să elimine frontierele terestre, ca România să poată să intre pe deplin în spaţiul Schengen. Este o condiţie la care noi ţinem foarte mult şi pe care o solicităm foarte mult. Noi avem o colaborare intensă pe plan euroatlantic şi colaborăm des cu forţele armate, care au o colaborare foarte importantă în toate planurile care privesc Alianţa Atlantică”, a declarat Sergio Mattarella.

El a evidențiat cooperarea puternică dintre Italia și România în cadrul parteneriatului euroatlantic.

„Noi avem o colaborare intensă pe plan euroatlantic şi colaborăm des cu forţele armate, care au o colaborare foarte importantă în toate planurile care privesc Alianţa Atlantică”, a declarat Mattarella.

„În Italia se află o comunitate numeroasă de români, care contribuie la viaţa noastră în mod eficace”, a spus Mattarella.

În acest context, președintele a remarcat prezența în România a unui număr semnificativ de companii italiene, ceea ce consolidează relațiile economice excelente dintre cele două state.

„În România sunt foarte multe întreprinderi italiene, aşa cum a spus domnul preşedinte, relaţiile economice sunt excelente, de asemenea. Domnul preşedintele Iohannis a spus că schimburile comerciale au ajuns la 20 de miliarde de euro şi noi sperăm să crească şi mai mult. Summitul interguvernamental din luna februarie şi semnarea acordurilor bilaterale a fost un succes pentru relaţiile bilaterale şi a deschis alte căi de colaborare”, a declarat Mattarella.

Cetățenii trebuie să-și recapete încrederea în instituţiile europene

În legătură cu discuțiile despre dimensiunea europeană, președintele italian a subliniat că, după alegerile recente, este crucial ca cetățenii să își recapete încrederea în instituțiile europene.

„Am vorbit despre dimensiunea europeană, am vorbit despre noua etapă a vieţii Uniunii Europene după alegerile recente şi necesitatea de a recăpăta încrederea cetăţenilor europeni în instituţiile europene”, a declarat Mattarela.

El a subliniat din nou importanța extinderii Uniunii Europene și implicarea țărilor candidate în acest proces fundamental.

„Pentru noi este indispensabilă extinderea Uniunii Europene şi antrenarea ţărilor candidate. Aşa cum a spus domnul preşedinte Iohannis, eu am fost în Republica Moldova în ziua de ieri şi am reafirmat colaborarea cu Republica Moldova şi sprijinul faţă de Republica Moldova şi intenţia de a sprijini pe parcursul integrării europene şi sprijinul faţă de Ucraina. Noi avem poziţii asemănătoare în ceea ce priveşte procesul de aderare, o aderare cât mai rapidă a acestor ţări la Uniunea Europeană ca să contribuie la viaţa Uniunii”, a afirmat Mattarella.