Italia taxează profiturile suplimentare ale băncilor. Taxa ar putea aduce peste 2 miliarde de euro visteriei statului

Italia

SURSA FOTO: Dreamstime

Cabinetul premierului italian Giorgia Meloni a aprobat o taxă surpriză pe "profiturile suplimentare" ale băncilor în acest an. Taxa a fost inclusă într-un pachet uriaș de măsuri, de la licențe de taxi la investiții străine. Taxa ar putea aduce peste 2 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) în visteria statului.

Guvernul de la Roma a decis taxarea profiturilor suplimentare pe care băncile le-au făcut în acest an.

Taxa făcea parte dintr-un pachet mai amplu de politici care includea, de asemenea, noi licențe de taxi și investiții străine. Se anticipează că taxa pe câștigurile bancare suplimentare va aduce peste 2 miliarde de euro la bugetul de stat, potrivit agenției de presă Ansa.

Pentru a finanța reducerile de taxe și ajutorul pentru creditele ipotecare pentru cei care își cumpără prima casă, Italia a acceptat o „retragere cu 40% a câtorva miliarde de euro din profiturile suplimentare ale băncilor” pentru 2023, potrivit vicepremierului Matteo Salvini.

Taxa a fost aprobată înainte de vacanța de vară

La ultima ședință de guvern înainte de vacanța de vară, cabinetul Giorgia Meloni a aprobat taxa surpriză. Matteo Salvini, vicepremierul și liderul partidului Liga, care este cel mai deschis membru al coaliției de guvernare în ceea ce privește chestiunile populiste, a primit responsabilitatea de a anunța reformele.

Prețul acțiunilor băncilor italiene a scăzut imediat ce a fost anunțată taxa pe profitul excedentar. Prețul acțiunilor UniCredit SpA a scăzut cu 3,6%, în timp ce indicele bursier de referință FTSE MIB a scăzut cu 1,3%.

Profitul băncilor din Italia a crescut în prima jumătate a acestui an

Profitul băncilor italiene a crescut în prima jumătate a anului, datorită veniturilor mai mari din împrumuturi, ca urmare a majorării ratelor dobânzilor. Intesa Sanpaolo SpA și UniCredit și-au actualizat luna trecută previziunile pentru întregul an 2023, ca urmare a înăspririi rapide a politicii monetare de către BCE.

Ultima ședință de guvern înainte de vacanța de vară a fost folosită de premierul Giorgia Meloni pentru a ratifica o serie de legi. Una dintre ele are legătură cu transferul de tehnologie către alte țări. Prin noua lege, Roma va avea mai multă autoritate pentru a restricționa exporturile de tehnologii legate de inteligența artificială, semiconductori, securitate cibernetică, industria aerospațială și energie.

Substanțial negativ pentru bănci

Taxa unică va fi egală cu aproximativ 19% din profitul net al băncilor pentru anul în curs, au estimat analiștii de la Citi pe baza datelor disponibile în prezent.

„Vedem această taxă ca fiind substanțial negativă pentru bănci, având în vedere atât impactul asupra capitalului și profitului, cât și asupra costului capitalului propriu al acțiunilor bancare. Noul impact simulat este, de asemenea, mai mare [decât] decât simularea pe care am efectuat-o în aprilie”, a declarat marți, într-o notă, analistul Citi Equity Research Azzurra Guelfi.