Mii de servere de calculatoare din întreaga lume au fost vizate de un atac de tip ransomware, a anunțat duminică Agenția Națională de Securitate Cibernetică (ACN) din Italia, avertizând organizațiile să ia măsuri pentru a-și proteja sistemele.
Atac informatic la scară largă
Atacul cibernetic a încercat să exploateze o vulnerabilitate software, a declarat directorul general al ACN, Roberto Baldoni, pentru Reuters, adăugând că atacul a fost la scară largă.
Agenția italiană de știri ANSA, citând ACN, a raportat că au fost compromise servere în alte țări europene, precum Franța și Finlanda, dar și în Statele Unite și Canada.
Zeci de organizații italiene ar fi fost probabil afectate și multe altele au fost avertizate să ia măsuri pentru a evita să fie blocate de sistemele lor.
Clienții companiei Telecom Italia TLIT.MI au raportat probleme cu internetul duminică, dar nu se crede că cele două probleme au legătură între ele.
Oficialii americani din domeniul securității cibernetice au declarat că evaluează impactul incidentelor raportate.
„CISA colaborează cu partenerii noștri din sectorul public și privat pentru a evalua impactul acestor incidente raportate și pentru a oferi asistență acolo unde este necesar”, a declarat Agenția americană pentru securitatea cibernetică și a infrastructurii.
Atacuri ransomware la fiecare două secunde
O analiză efectuată de Cybersecurity Ventures arată că la fiecare două minute, o companie, un consumator sau un dispozitiv va fi vizat de un atac de tip ransomware, până în anul 2031. Aceeași analiză mai arată că anul trecut, intervalul dintre atacurile ransomware era de 11 secunde.
Atacurile de anul trecut au cauzat pagube de 20 de miliarde de dolari la nivel mondial, suma fiind de 61 de ori mai mare decât cea din anul 2015, atunci când pagubele au fost de 325 de milioane de dolari. Analiza arată că cea mai mare răscumpărare, până în prezent, a fost de 70 de milioane de dolari, transmite Reuters.
49% dintre companii plătesc răscumpărarea
Cei de la Cybersecurity Ventures mai arată că 49% dintre companii aleg să plătească răscumpărarea, cu toate că unii își recuperează doar o parte din date sau deloc. În același timp, 80% dintre aceste firme vor fi țintele unor atacuri de tip ransomware și a doua oară.
„De asemenea, răscumpărările nu sunt singura problemă: ransomware afectează brandurile, provoacă întreruperi de lungă durată ale serviciilor, expun întreprinderile la răspundere juridică şi multe altele. Aceste daune colaterale pot fi enorme – de până la 23 de ori mai mari decât răscumpărarea”, subliniază experţii.
Doar în luna martie a anului 2021, 15.000 de dispozitive ale unei companii de asigurări au fost criptate, iar firma a scos din buzunar 40 de milioane de dolari pentru a recupera datele.